eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik
Bagdy Gábor és Szalay-Bobrovniczky Alexandra, főpolgármester-helyettesek, Tarlós István főpolgármester, Sárádi Kálmánné főjegyző és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes (b-j) a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésén 2019. augusztus 28-án.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Rendkívüli ülést tartott szerda reggel a Fővárosi Közgyűlés

A testület megválasztotta a Fővárosi Választási Bizottság tagjait, illetve átmenetileg meghosszabbította az igazgatótanácsi, illetve felügyelőbizottsági tagok mandátumát. Az ellenzék a tanácskozás előtt további faültetéseket sürgetett. Tarlós István főpolgármester erre is regaált az ülés elején.

Az LMP szerint be kellene vezetni a dugódíjat Budapesten, mert minden ennek köszönhetően felszabaduló parkolóhelyre két fát lehetne elültetni. Ezt a párt fővárosi képviselője mondta a rendkívüli közgyűlést megelőző sajtótájékoztatón. Gál József hozzátette, hogy az LMP a kánikula miatt a fővárosban is szükségesnek tartja a "klímavészhelyzet" kihirdetését és egy "klímacselekvési terv" kidolgozását.

Egy másik sajtótájékoztatón Horváth Csaba szocialista képviselő úgy fogalmazott, hogy Budapestet "fel kell szabadítani a térkövek fogsága alól" és vissza kell zöldíteni a várost. Az ellenzéki politikus szerint Tarlós István főpolgármester az Óbudai Egyetemen arról beszélt, hogy Budapesten nincs több hely fákat ültetni. Kijelentette "nem a fáknak nincs hely Budapesten, hanem a szürke térköveknek, amelyeket a fideszesek számolatlanul öntöttek a budapestiek nyakába":

Tarlós István főpolgármester a rendkívüli ülés elején reagált az ellenzéki nyilatkozatokra. Azt mondta, "nem a faültetés helyei fogytak el, hanem a Főkert által kezelt és 10 ezer fa ültetésére kijelölt helyek fogynak el lassan. A kettő nem ugyanaz".

A közgyűlés ezt követően megválasztotta a Fővárosi Választási Bizottság tagjait, illetve átmenetileg meghosszabbította az igazgatótanácsi és felügyelőbizottsági tagok mandátumát. Az eddigi testületi tagokfolytathatják, 21 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett szavazták meg Temesi Istvánt, Orosz Máriát és Vértesy Lászlót. Póttag lett Iván Dániel és Tóthné Solt Mária.

Temesi István és Vértesy László a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense, Orosz Mária a Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft. jogi tartalomszolgáltatási igazgatója. A póttagként javasolt Iván Dániel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója, Tóthné Solt Mária pedig nyugdíjas osztályvezető, a Fővárosi Bíróság ülnöke.

A közgyűlés összehívását a választási törvény indokolta, az, hogy a testületnek meg kellett választani a választási bizottság tagjait. A választási eljárásról szóló törvény szerint a területi választási bizottság három tagját és legalább két póttagot az önkormányzati választás kitűzése után, legkésőbb a szavazás napja előtti negyvenkettedik napon kell megválasztani.

A képviselők egyperces néma felállással emlékeztek meg a közelmúltban elhunyt Ungvári Tamás íróról, Tabányi Mihály harmonikaművészről és Heller Ágnes filozófusról. Mindannyian Budapest díszpolgárai voltak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 18. 10:22
×
×
×
×