eur:
396.41
usd:
369.93
bux:
69543.45
2024. június 17. hétfő Alida, Laura
Nyitókép: ORFK

Kiderült, milyen vizsgálat után engedték el a Viking Sigyn szállodahajót

Beszámolt a 60 fős nyomozócsoport eddigi munkájáról a rendőrség.

A Duna budapesti szakaszán, a Margit híd egyik pesti oldalhoz közeli pillérénél a több mint egy hete, május 29-én 21 óra 5 perckor történt balesetben összeütközött a Hableány termes személyhajó és a Viking Sigyn kabinos szállodahajó. Az ütközés következtében a Hableány hét-nyolc másodperc alatt elsüllyedt.

A rendőrség egy 60 fős nyomozócsoportot állított fel, amely közlekedési, a bűnügyi, valamint a rendkívüli haláleseti vizsgálókból, bűnügyi helyszínelőkből, és bűnügyi elemző-értékelőkből áll, és amely hajóbaleset óta pihenőidejét leszűkítve 6180 munkaórát teljesített - derült ki a rendőrség szombat reggeli összefoglalójából.

Vizsgálat a szállodahajón

A baleset után, a mentéssel egy időben a Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói megszondáztatták a balesetben részes szállodahajó hajóvezetőjét, a 64 éves ukrán állampolgárságú C. Yuriy odesszai lakost. Meghallgatták a szállodahajó személyzetét és minden utasát.

Igazságügyi hajózási, nautikai szakértő bevonásával a rendőrség szemlét tartott, kamerafelvételeket foglalt le és 4.896 darab digitális fényképet készített. Egyebek mellett lefoglalták a hajóvezető telekommunikációs eszközeit, a szállodahajó szerverét, a radarképernyő és a teljes rádióforgalmazás adatállományát rögzítő adathordozókat, valamennyi AIS adatot.

A több mint nyolc órán át tartó szemlén lefoglalt informatikai adatállomány együttes mérete meghaladja a két terrabájtot.

Utóbb kiderült, hogy a kapitány adatokat törölt a telefonjáról, de egyelőre nem nyilvános, hogy ezek milyen összefüggésben voltak a balesettel. Azt viszont tudni, hogy ez „megnehezítheti, illetve meghiúsíthatja a bizonyítást”.

A nyomozók a vizsgálat teljessége érdekében felvették a kapcsolatot a Duna menti tagállamok valamennyi társhatóságával, valamint a holland rendőrséggel is, mivel az ukrán kapitány egy korábbi baleset idején is egy Viking hajón szolgált.

A Hableány magyar áldozatainak ügyvédje korábban arról beszélt, hogy nonszensz, hogy a szállodahajó elhagyhatta a helyszínt. A Viking Sigyn egyébként azóta is utasokat szállít, menetrend szerint közlekedik.

Az ukrán kapitány hallgat

A szállodahajó halálos tömegszerencsétlenséget okozó, gondatlanságból elkövetett vízi közlekedés veszélyeztetése vétségének elkövetése miatt gyanúsítottként kihallgatott, letartóztatott hajóskapitánya, C. Yuriy folytatólagos kihallgatásai alkalmával továbbra sem tett feltáró jellegű vallomást a baleset körülményeiről.

Az ukrán hajóskapitányról időközben kiderült, hogy másodkapitányként szolgált a Viking társaságnak azon a hajóján, amely áprilisban Hollandiában balesetet okozott. Az a Viking hajó egy, az antwerpeni kikötőből távozó tanker oldalát szakította fel.

A nyomozócsoport tagjai folyamatosan elemzik a különböző adatbázisokból származó több tízezer adatot, 16 térfigyelő kamera lefoglalt felvételeit, illetve a rendőrség felhívására az állampolgároktól származó, a rendőrségnek átadott videó- és kamerafelvételeket.

Címlapról ajánljuk

Jens Stoltenberg: atomfegyverek készenlétbe helyezéséről egyeztetnek a NATO-tagországok

Konzultációk zajlanak a szövetség tagjainak körében olyan rakéták készenlétbe állításáról, amelyek jelenleg tárolókban vannak - közölte a NATO a főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Új botrány pattant ki von der Leyen körül, titkos paktum miatt bukhat az EU vezetője

Új botrány pattant ki von der Leyen körül, titkos paktum miatt bukhat az EU vezetője

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a hírek szerint késlelteti egy hivatalos uniós jelentés elkészítését, amely bírálja Olaszországot a médiaszabadság korlátozásáért, mivel a római kormány támogatását kéri második ciklusához. Négy tisztviselő szerint az éves jogállamisági jelentést, amelyet július 3-án kellene jóváhagyni, elhalasztották az új bizottság várható őszi kinevezéséig. Brüsszelben felmerült a vád, hogy a halasztás politikai indíttatású, mivel von der Leyen újraválasztási pályázatához olyan uniós vezetők támogatására van szüksége, mint Giorgia Meloni olasz miniszterelnök. Az EB-elnök második ciklusát bukhatja az ügy miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×