eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Az európai parlamenti választás hirdetménye a kifüggesztés előtt a XII. kerületi polgármesteri hivatalban 2019. március 11-én. Az Európai Unió tagországaiban május 23. és 26. között választják meg az EU törvényhozásának képviselőit, Magyarországon május 26-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

EP-választás - Ezt minden szavazónak tudnia kell

Az Európai Parlament magyar tagjainak választása idején is hívható a Választási Információs Szolgálat tájékoztató vonala, a választók a vasárnapi voksolással kapcsolatos kérdéseikre kaphatnak választ.

A választási eljárási törvény a választási irodák - így a Nemzeti Választási Iroda - kötelező feladatává teszi a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése.

A választási információs szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdésekben. Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az EP-választásra vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak. Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről.

A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit közzéteszik az NVI honlapján.

Az Alkotmány utcai központi Választási Információs Szolgálatnál a 06-1-795-3310-as telefonszámon fogadják a hívásokat a szavazás napján reggel 6-tól legalább este 7 óráig.

Eddig jórészt a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjának lehetőségéről, az átjelentkezésről és a külképviseleti szavazásról érdeklődtek a szolgálatnál, de vasárnaptól már inkább arról érdeklődnek majd feltehetően a választók, hogy hol, melyik szavazókörben adhatják le voksukat.
A központi VISZ munkatársait az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik azok, akiknek kérdésük van a választással kapcsolatban. Az NVI választási információs szolgálata elektronikus leveleket is fogad a visz@nvi.hu e-mail-címen.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×