eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály
A szolnoki Szent-Györgyi Albert Általános Iskolában az egyik tanulónak adják be a védőoltást. A városi önkormányzat rendelete alapján ingyenesen biztosítják valamennyi 13. életévét betöltött lánygyermeknek a méhnyakrákot okozó Humán Papillóma Virus (HPV) elleni oltóanyagot. A városban az idén 409 lányt érint az oltás, közülük 384 kérték annak beadását. A mintegy 100 ezer forint értékű, három részből álló oltássorozat vakcináját nem támogatja a társadalombiztosítás, ezért nagyon kevesen tudnak védekezni hatékonyan a vírussal szemben.
Nyitókép: MTI Fotó: Mészáros János

Félelem Gencsapátiban: felbukkant a kanyaró

Összesen 67 embert kellett beoltani az elmúlt napokban kanyaró ellen, azokat, akik érintkeztek vagy a Szombathelyen kezelt egri beteggel, vagy a tőle a kórházban megfertőződött betegszállítóval.

Gencsapátiban kellett beadni a védőoltást, mert ott lakik az a betegszállító, akit a szombathelyi Markusovszky kórházban kezelt kanyarós beteg fertőzött meg - tudta meg a vaol.hu. Összesen 67 embert kellett beoltani az elmúlt napokban kanyaró ellen, azokat, akik érintkeztek vagy a Szombathelyen kezelt egri beteggel, vagy a tőle a kórházban megfertőződött betegszállítóval. A gencsapáti betegszállító kísérte fel a kórházban az osztályra a kanyarós egri férfit március 30-án, aztán ő is megbetegedett.

A betegszállító a tüneteivel elment a háziorvosához, aztán az elrendelt járványügyi vizsgálat során mindenkit „felkutattak”, akivel a rendelő várótermében találkozott. Gyakorlatilag „házhoz mentek” az oltással.

Akik nem tudták teljes bizonyossággal igazolni, hogy beoltották őket korábban kanyaró ellen, azokat oltották most be a járványveszély el­hárítása érdekében. Az oltóanyagot a kormányhivatal bocsátotta rendelkezésre.

Gencs­apátiban a legtöbben nem is tudták, hogy odavalósi a megbetegedett betegszállító. A háziorvos nem nyilatkozhat, nem mondhat semmit a betegéről. Az egri átutazón és a gencsapáti betegszállítón kívül több megbetegedésről nincs tudomása a népegészségügyi hatóságnak, de a kanyaró lappangási ideje 10–14 nap lehet, így még elképzelhető, hogy észlelnek újabb megbetegedést, de ennek napról napra kisebb az esélye.

Továbbra is érvényben van az éppen egy héttel ezelőtt, április 11-én elrendelt látogatási tilalom a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház infek­tológiai osztályán, és nem vesznek fel az osztályra kanyaró ellen be nem oltott gyerekeket.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×