eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia
Ég a berek Fonyód közelében 2019. április 5-én hajnalban. Az előző napon, a kora délutáni órákban keletkezett nádastűz kilencven százalékát körülhatárolták a környező települések hivatásos és önkéntes tűzoltói. A nádas mintegy száz hektáron leégett.
Nyitókép: MTI/Varga György

Eloltották a fonyódi berektüzet

Mintegy 100 hektárnyi nád égett le Fonyódon; a berket egész éjszaka mintegy 50 tűzoltó oltotta, ma délre sikerült eloltani a tüzet. Sok állat pusztult el.

Csütörtök kora délután érkeztek az első jelzések a közeli településekről és az autópályán közlekedőktől, hogy Fonyód külterületén, a Turul utca és az M7-es autópálya közti részen lángokban áll a nádas - idézte fel Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Amikor az első tűzoltók a helyszínre értek, a berek már mintegy 2 kilométer hosszan lángolt.

Az oltási munkálatokat a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat irányította, több ponton támadták a tüzet, ám a munka nehéz volt részben a szél miatt, részben pedig azért, mert a tüzet nem lehetett gépjárművel megközelíteni, csak gyalogosan. Az egyre erősödő szél miatt egyre újabb, összesen 48 hivatásos és önkéntes tűzoltó érkezett segíteni, és éjszaka még ellentüzet is gyújtottak, hogy a lángok ne terjedhessenek a lakott területek felé.

A reggeli órákra már csak a keleti területen égett a nádas, mintegy 100 hektáron, péntek délre pedig már eloltották a lángokat, és ezután eleredt az eső is.

Elpusztult és élőhely nélkül maradt állatok

A nád kulcsfontosságú a vízi ökoszisztémában, rengeteg olyan élőlénynek nyújt élőhelyet, táplálékot, szaporodási helyet, amelyek máshol nem tudnának létezni. A nád égése, égetése tehát a hozzá kapcsolódó élőközösséget is károsítja: ezen a 100 hektáron a madarak, a rovarok, algák és baktériumok sem találják már meg a megfelelő életkörülményeket.

Az érintett területen a kétéltűek valószínűleg elpusztultak, a most érkező vízimadarak pedig új életterületet kénytelenek keresni maguknak - mondta Tóth Viktor, az MTA Balatoni Limnológiai Intézetének a nádasokkal foglalkozó munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×