eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Nyitókép: Pexels

Kormányzati intézkedésre szorulnak egyes gyógyszertárak

Az országban működő 3000 gyógyszertárból évek óta mintegy 130 vállalkozás veszteséges. A gyógyszertárak működése tehát stabil, de a foglalkoztatottak bérezése elmarad a nemzetgazdasági átlagtól -– mondta az InfoRádiónak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészeti Kamara elnöke a 2017-es adatokat elemezve.

A 3000 működő gyógyszertárból 186 internetes kereskedelemmel is foglalkozik – emelte ki a szakértő. A szektor nettó árbevétele 2017-ben körülbelül 620 milliárd forint volt, ez azonban nem csak a gyógyszereknek, hanem más forgalmazott áruk eladásának is köszönhető. A veszteséges vállalkozások aránya – a korábbi évekhez hasonlóan – 7,9 százalék.

„Ez egy viszonylag stabil, megnyugtató működést jelent”

– fogalmazott Hankó Zoltán.

A gyógyszertárak által foglalkoztatottak összlétszáma meghaladja a 12 ezer főt.

A havi 60 millió forintot meghaladó forgalmú üzletekben a fizetés megfelel a nemzetgazdasági átlagnak, a kisebbeknél azonban ettől jelentősen elmaradnak a jövedelmek – tájékoztatott a kamara elnöke, hozzátéve: javaslataikat megküldték az egészségügyért felelős államtitkárságnak, és bíznak benne, hogy hamarosan elkezdődhetnek az egyeztetések is.

A szakértő elmondta: az olcsó gyógyszerek jogszabály által rögzített árrésképzése nem teszi lehetővé a forgalmazás költségeinek fedezését. Ráadásul az 5500 forint feletti gyógyszerek árrése csupán 990 forint, a több százezer forintos készítmények esetében is.

Hankó Zoltán szerint itt szükség lenne a kormányzati korrekcióra. A kis és közepes forgalmú gyógyszertáraknál a minimálbér és a garantált bérminimum biztosítása is aránytalanul nagy terhet jelent – tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Atomfegyverek, rezidens macska: így néz ki az új brit kormányfő első 72 órája

Mivel telik Nagy-Britanniában az elsöprő győzelmet aratott, új miniszterelnök első napja? Sir Keir Starmernek levelet kell írni az atomtengerek kapitányaival, meg kell ismerkednie a rezidencia személyzetével... és az állandó lakóval: Larryvel, a macskával.

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×