eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: budapest.hu

Több változás is lesz az Blaha Lujza tér felújításában

Ezek miatt közel 10 millió forinttal drágult a tér felújításának tervezése.

Az előzőekben ismert 139,2 millió forintról 148,5 millió forintra drágult a budapesti Blaha Lujza tér felújításának tervezése – írta a hvg.hu az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetmény alapján. Az indoklás szerint a tervek elkészítésével megbízott két cég, a «Közlekedés» Fővárosi Tervező Iroda Kft. és az UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. emberei a 2018 őszén tartott helyszíni bejáráson konstatálták, hogy a terveket több ponton nem lehet úgy elkészíteni, ahogy a megrendelő BKK szeretné, ezért pluszmunkák váltak szükségessé.

A problémákra és a változásokra a főváros is reagált.

A munkálatokkal kapcsolatban azt írták, hogy a tervezés 2018 júliusa óta tart, jelenleg az építési engedélyek megszerzésénél tartanak. A tervezési munka várhatóan a nyár elejére zárul le, ekkorra készülnek el a kivitelezési tervek is,

az építkezés pedig várhatóan ősszel indul, és körülbelül egy évig tart majd.

A Blaha Lujza tér, a tér alatti aluljáró és a Somogyi Béla utca felújításának becsült költsége 4 milliárd forint, amely fővárosi és kormányzati forrásból áll rendelkezésre.

A változások

Az Erzsébet körút 2. szám előtti nyilvános illemhely felújítása nem lehetséges annak műszaki állapota miatt. A műszaki leírás szerinti nyilvános illemhely kötelező kialakítása miatt új illemhelyet kell tervezni a jelenlegi aluljáró szerkezeti bővítésével. A főváros szerint ez megtörténik, a tér irányába bővített aluljáróban egy új BKK-ügyfélközpont és az új illemhely is helyet kap, valamint lifteket is építenek.

A tér felszínén kialakítandó új épületkoncepció tervezése közben nyilvánvalóvá vált, hogy a diszpozícióban meghatározott lift helyszíne ellehetetlenül, így új elrendezést kellett meghatározni, figyelembe véve a metró üzemi szempontjait. A csomópontot teljes mértékben akadálymentesítik,

új gyalogos átkelőhelyeket is létrehoznak.

A teret jelenleg széttagoló szervizúthálózat átszervezésével egy egységes, kiterjedt zöldfelületet is tartalmazó közteret akarnak létrehozni.

Részben módosul a teret határoló utak forgalmi rendje is:

  • a Rákóczi útról közvetlenül jobbra lehet majd kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra is.
  • A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

A tér felújításával összhangban átépül a Somogyi Béla utca egészen a Gutenberg térig, igazodva a Palotanegyedben már lezajlott korábbi utcafelújításokhoz.

A térre építenek egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló – az egykor itt álló Nemzeti Színház örökségét felidéző – épületet, amely előtt egy egybefüggő térrész adhat majd helyet akár nagyobb rendezvényeknek is.

A téren található fák száma a főváros közleménye szerint a mostani 26-ról 65-re nő, fasort telepítenek a Rákóczi út jelenleg aszfaltozott középszigetébe is – ideiglenesen, azzal a tudatos szándékkal, hogy a Rákóczi út később megvalósuló fejlesztésig (amikor ezeket a fákat majd áttelepíthetik) kifejthesse jótékony hatását.

Két MOL Bubi közbringa gyűjtőállomás lesz a téren: a jelenleg is üzemelőt áthelyezik a József körút mellé, emellett egy újat telepítenek a Márkus Emília utcában. Több kerékpártámaszt is létesítenek.

Pára- és vízjátékok is kerülnek majd a térre.

A Rákóczi úti árkádok rendezésére is terveket kell adniuk a nyerteseknek, azonban a bejáráson nyilvánvalóvá vált, hogy ezek magántulajdonban vannak.

A drágulás csúszással is jár: az eredeti kiírásban 185 napot határoztak meg a szerződés teljesítésére, ezt a módosításban 285 napra korrigálták.A tervezés lezárásának határideje most 2019. május 22.

A tér átépítéséhez tartozik, hogy a Corvin nagyáruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemléki homlokzatát felújítja.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×