eur:
396.54
usd:
371.05
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Bütykös hattyú (Cygnus olor) család és tőkés récék (vadkacsa, Anas platyrhynchos) a Balaton vizén alkonyatban. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: Jászai Csaba

Kiderült a rejtélyes hattyúpusztulás oka

A vizsgálat megerősítette, amit a szakemberek is valószínűnek tartottak.

Az Infostart is megírta, hogy január végén öt hattyú tetemére bukkantak Hódmezővásárhelyen, a Téglagyári-tavak egyikében.

A Délmagyar szerint a szakemberek a pusztulás egyik okaként azt tartották valószínűnek, hogy a hosszan tartó téli, havas időjárás viselte meg a hattyúk szervezetét. Ilyenkor nehezebbé válik a mindennapi élelem megszerzése. A kevés és rendszertelen táplálkozás, a fagyos idő hozzájárul az ellenálló képességük gyöngüléséhez. Ilyenkor az állatok szervezetében amúgy biológiai egyensúlyban élő fakultatív kórokozó baktériumok, paraziták elszaporodhatnak.

A laboreredmények megérkeztek a Nébihtől, és ezt a teóriát erősítették meg. A boncolásra küldött hattyútetemben nem találták nyomát sem a haszonállat-állományt veszélyeztető, sem pedig közegészségügyi szempontból jelentős, bejelentésköteles fertőző betegségnek. Az egyéb vizsgálatok fakultatív pathogen kórokozókat mutattak ki, vagyis az elhullott hattyúk szervezetében korábban is jelen voltak a kórokozók, amelyek erős immunrendszernél nem jelentettek problémát, csak akkor, hogy a téli időjárás miatt legyengült a szervezetük.

A tetemeket a járási főállatorvos az előírások szerint ártalmatlaníttatta.

Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×