eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: Pixabay

Méhhullákat vizsgál a Nébih: újabb borzalmas mérgezés

Permetezőszer pusztíthatja a méheket Somogyban.

Több somogyi méhész jelzett méhpusztulást az elmúlt hetekben. A napokban Visnyeszéplakon, Miklósiban és Segesdben történt mintavétel. A hatóságok a méhhullákból és a környékbeli növényekből is vettek mintákat, ezeket a központi laborban vizsgálják.

Az egyik, az ügyben érintett méhész a lapnak elmondta: évek óta visszatérő probléma, hogy ha nem természetes növénykultúráról gyűjtenek méheik, akkor az állomány egy része elpusztul. Az eset idén is a napraforgó virágzásának idején történt. A környező napraforgó táblán több méhhullát is találtak, ezekből a növényekből is vettek mintát a hatóságok, amelyek eredményét jövő év elejére ígérték.

Nagy Csaba, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület megyei szaktanácsadója a sonline.hu kérdésére elmondta: a somogyi méhészek által jelzett állománycsökkenés oka egyelőre még nem ismert. Megjegyezte: az előző évekhez képest idén nem kaptak több jelzést.

A Somogy Megyei Kormányhivatal azt közölte, hogy 2019 nyarán több bejelentés is érkezett hozzájuk méhpusztulás miatt. Megtörténtek a helyszíni mintavételek az elpusztult méhekből és a vélelmezhetően a méhekre veszélyes növényvédő szerrel kezelt növényállományból három kilométeres körzetben. Jelenleg a Nébih laboratóriumában vizsgálják a mintákat.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×