eur:
393.07
usd:
363.26
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Nyitókép: Facebook/Airshowinfo

Megérkeztek a magyar helikopterek - a Kandahári fogollyal

Megérkezett Kecskemétre az Oroszországba nagyjavításra küldött nyolc Mi-24 harci helikopter második négyes csoportja. A járműveket a "Kandahári fogolyként" emlegetett jármű hozta Magyarországra - korábbi túszul ejtéséből film is készült.

A szállítást pénteken kezdték, napi egy helikopter érkezett a kecskeméti MH. 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra az Aviacon Zitotrans Iljusin Il-76TD teherszállítójának fedélzetén. A harci helikoptereket több mint egy éve szállították Szentpétervárra nagyjavításra. A 331, 332-es Mi-24P gépeket követően vasárnap megérkezett a 334-es oldalszámú P gép (ez azt jelenti, hogy egy előrenéző, kétcsövű GSh-30K gépágyúval van felszerelve), hétfőn pedig az utolsó, 338-as oldalszámú harci helikopter is. A járművek

1995 óta egyetlen percet sem repültek nálunk, mitöbb, most először viselnek azóta magyar felségjelzést és lajstromot is

- írta az lhsn.hu portál közösségi oldala. A járműveket Szolnokra szállítják, ahol a műszaki átadás-átvételt követően üzembe helyezik és berepülik.

A teljesen újraépített és korszerűsített gépek még hét éven keresztül teljesíthetnek majd szolgálatot - írta a honvedelem.hu.

A "Kandahári fogoly"

Míg szeptemberben az orosz légierő An-124-ese hozta haza az első négy Mi-24-est (amelyek már üzemben állnak, és úgy tudni, a kezdeti orosz hajózókkal végrehajtott berepülések után jó ideje kizárólag magyar személyzetek repülik őket), ezúttal az Aviacon Zitotrans Il-76-os gépe végezte a szállítást.

E repülő első üzemeltetője az Airstan volt, nála vált igazán híressé egy különleges incidens miatt

- idézte fel az airportal.hu.

1995 augusztus 3-án, az afganisztáni polgárháború idején a repülőgép rutinszerű repülést hajtott végre, a fedélzetén hét fős személyzettel.

Repülés közben azonban tálib MiG-21-es vadászgépek fogták el és kényszerítették leszállásra a szervezet fennhatósága alatt álló, az ország déli részén lévő Kandahár városának repülőterén.

A személyzet felhasználásával a tálibok fogolycserét szerettek volna elérni, az összes akkor épp Oroszországban őrizetben tartott afgán állampolgárért cserébe adták volna ki őket és a repülőgépet.

A tárgyalások Hank Brown amerikai szenátor közvetítésével zajlottak, akinek sikerült elérnie, hogy a hét szakember visszakapja az ellenőrzést gépe fölött, megelőzendő a műszaki állapot romlását – a hivatalos indoklás szerint.

Valójában azonban így nyitották meg az utat a kalandos szökés felé.

A géphez rutin karbantartás céljából tett látogatások alkalmával ugyanis a személyzet titokban újabb repülésre készítette fel a teherszállítót. A kínálkozó alkalom 1996. augusztus 16-án érkezett el, amikor hat kísérő tálib fegyveres közül három déli imádságra vonult, így otthagyta posztját.

Három őrt könnyedén legyűrtek az oroszok, ezalatt pedig a pilótáknak sikerült beindítani a segédhajtóművet, majd még idejében a hajtóműveket is.

A felszállást követően a rendelkezésükre álló üzemanyaggal a személyzet a lehető legrövidebb útvonalon elhagyta a tálibok ellenőrzése alatt álló légteret, és az Egyesült Arab Emírségek egyik repterén biztonságosan landolltak, később pedig innen kerültek haza Oroszországba.

Az esetről, amely Airstan-incidens néven vált híressé, 2010-ben film is készült,

a gép pedig időközben üzemeltetőt váltott, a tatárföldi cégtől a mostani üzemeltető Aviacon Zitotranshoz került.

Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába készül Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Sajtóinformációk szerint Orbán Viktor pénteke én Moszkvában tehet látogatást Vlagyimir Putyinnál, miután kedden Volodimir Zelenszkijjel találkozott. Az ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×