eur:
394.25
usd:
363.61
bux:
71028.57
2024. július 8. hétfő Ellák
A Merkúr bolygó átvonulása a Nap előtt Salgótarjánból fotózva 2016. május 9-én.
Nyitókép: MTI / Komka Péter

Űrkutatási biztosunk már van, nemzeti űrstratégiánk pedig lesz

Ferenc Orsolya, az ELTE Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa a külügyi tárca vezetőjének kérésére űrkutatásért felelős miniszteri biztosként folytatja pályafutását. Komoly tervei vannak.

Mielőbb ki kell dolgozni egy átfogó nemzeti űrstratégiát - hangsúlyozta Ferenc Orsolya, az ELTE Űrkutató Csoportjának tudományos főmunkatársa, aki novembertől a külgazdasági és külügyminiszter felkérésére űrkutatásért felelős miniszteri biztos lesz. A kinevezést nagyon megtisztelőnek tartja, de nem elsősorban a maga számára, hanem a szakmára és a szakterületre nézve.

"Az elmúlt évtizedekben az űrtevékenység egy picit háttérbe szorult, a világban viszont egy fordított trendet láttunk, akár a régió országaiban is. Szinte egy második űrversenyt látunk magunk körül"

- fogalmazott az InfoRádiónak Ferenc Orsolya.

Szerinte nagyon sok az elvégzendő feladat, hisz a környező államoknak már van olyan stratégiájuk, amire mi még csak törekszünk.

"Magyarok egyébként meglepően elöl vannak az űrkutatás területén. Biztosan sokan látták a hírekben, hogy a múlt héten startolt el a legújabb Merkúr-misszió, az űreszköznek pedig mindkét szondáján van magyar érdekeltség" - idézte fel Ferenc Orsolya.

A kutató szerint három pilléren kell nyugodnia a stratégiának, az oktatáson - tehát az utánpótlásképzésen -, a kutatás-fejlesztésen, és az űripar megerősítésén.

"Borzasztóan éles a verseny, ahol ha jól és ügyesen lépünk, akkor a nemzetgazdaság számára sokszorosan megtérül a befektetett energia" - vélekedett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Jön a háborúellenes akcióterv, változik a Babaváró támogatás

A múlt heti két kormányülés döntéseiről tájékoztatott hétfőn Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. Szó volt a miniszterelnök váratlan külföldi látogatásairól, a bejelentett védelmi akciótervről és a különadókról, de a benzinárról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×