eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Letette a miniszterelnöki esküt Orbán Viktor - a nap hírei

Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés, az ellenzék egy része nemmel szavazott, egy része távolmaradt az eseménytől. Aláírták a 3-as metróvonal akadálymentesítéséről szóló megállapodást. Szingapúrban tartják június 12-én az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót. A nap legfontosabb hírei május 10-én.

Miniszterelnökké választotta Orbán Viktort az Országgyűlés, aki le is tette hivatali esküjét. A kormányfő 12 éves tervet hirdetett, az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség és az LMP nem vett részt a beiktatáson, a Jobbik és a DK pedig nemmel szavazott. Orbán Viktor, aki negyedik alkalommal, sorozatban pedig harmadszor töltheti be ezt a posztot, úgy fogalmazott: kormánya a szabad magyarok és a szuverén magyar állam kormánya lesz. Elérhetőnek nevezte, hogy Magyarország 2030-ra az unió első öt olyan országa közé tartozzon, ahol a legjobb élni és dolgozni. A külpolitikára utalva a többi között a keresztény kultúra és a határok megvédését nevezte az új kormány céljainak. Beiktatási beszédében úgy fogalmazott: kormánya erős Európát, békét és kölcsönösen előnyös megállapodásokat szeretne és a közösségnek a szabad nemzetek szövetségeként kell működnie.

Kifogásolták Orbán Viktor beiktatási beszédét az országgyűlési szavazáson részt vett ellenzéki pártok. Az eseményen jelenlévő Jobbik és DK képviselői mellett a liberálisok képviselője is nemmel voksolt a megválasztásra, míg az MSZP-Párbeszéd frakciószövetség és az LMP nem vett részt a beiktatáson. A Jobbik szerint imponáló lenne a miniszterelnök beszéde, ha nem ő tartotta volna. Az MSZP egyoldalúnak tartotta a beszédet, a Párbeszéd jelezte, nem arra figyelnek, amit Orbán Viktor mondott, hanem amit tenni fog. Az LMP szerint nem hangzott el konkrétum a beszédben. A DK nem tartja legitim kormányfőnek Orbán Viktort. A Magyar Liberális Párt közleményében 10 okot sorolt fel, amiért nem szavazta meg képviselőjük Orbán Viktort miniszterelnöknek.

A béremelés folytatását és az egészségügyi munka presztizsének emelését várja az új kormánytól a Kórházszövetség elnöke. Svébis Mihály az Inforádió Aréna című műsorában úgy vélte, hogy további 30-40 százalékos emelésre lenne szükség, elsősorban a szakdolgozóknál. Emellett az egészségügyi struktúraváltás elindítását is sürgette. Svébis Mihály úgy fogalmazott, hogy 2-3 éven belül valaminek történnie kell, mert baj lesz. Arról beszélt, hogy túl sok kórház van, ezek egy részének más formában kellene működnie. Svébis Mihály az állami és a magán egészségügyi ellátórendszer szétválasztását, a kettő viszonyának rendezését is szorgalmazta.

Aláírták a 3-as metróvonal akadálymentesítéséről szóló megállapodást. A felújítás alatt álló vonal 20 állomásából 18 lesz akadálymentesen megközelíthető. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Kovács Ágnes, a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége elnöke írta alá. Ferdepályás kabinfelvonók épülnek az Arany János utca, a Ferenciek tere, a Kálvin tér, a Corvin-negyed és a Klinikák állomáson. A Dózsa György út megálló akadálymentesítését a metró északi szakaszának felújítása után végzik majd el, legkésőbb 2020 szeptember végéig. Az Ecseri útnál és a Pöttyös utcánál ideiglenesen korlátlifteket építenek.

Szingapúrban, június 12-én tartják az amerikai-észak-koreai csúcstalálkozót - jelentette be az amerikai elnök. Donald Trump a Twitteren azt írta: mindketten azon lesznek, hogy a találkozó különleges esemény legyen a világbéke megteremtése érdekében. A tárgyalások fő témája a várakozások szerint az észak-koreai nukleáris program felszámolása és az ázsiai ország atomfegyver-mentesítése lesz. Ez lesz az első alkalom, hogy egy hivatalban lévő amerikai elnök találkozik a kommunista rezsim vezetőjével.

Nem lehet tovább várni az Európai Unió megújításával - jelentette ki a francia államfő. Emmanuel Macron a németországi Aachenben a Nemzetközi Károly-díj átvétele alkalmából mondott beszédében úgy fogalmazott: a polgárainak biztonságot nyújtó uniót kell felépíteni, amely a többi között az eddiginél jobb migrációs politikát valósít meg, az euróövezetben pedig önálló költségvetést alkot. Angela Merkel kancellár az idei díjazottat, Emmanuel Macront méltató beszédében kiemelte: Európának a saját kezébe kell vennie sorsa irányítását.

Számos iráni katonai célpontot támadott Szíriában csütörtökre virradóra az izraeli légierő, válaszul a Golán-fennsíki izraeli hadállások ellen kilőtt rakétákra, amelyeket Izrael szerint az iráni al-Kudsz Brigádok indítottak el. Avigdor Liberman izraeli védelmi miniszter azt közölte: Izrael felszámolta Irán katonai jelenlétének szinte minden létesítményét Szíriában, és nem áll szándékában a feszültség további fokozása. A jelentések szerint az izraeli légitámadásban 23 katona halt meg. A többi között Washington és Berlin is elítélte az Izrael ellen elkövetett iráni rakétatámadásokat.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×