eur:
392.88
usd:
363.4
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pixabay

Új kórokozókat terjeszthetnek a hazai kullancsok

Több új, kullancsok által terjesztett kórokozó is megjelent Magyarországon - hívta fel a figyelmet a Magyar Kullancsszövetség elnöke. Dr. Kapiller Zoltán elmondta: a kullancsok óriási járványtani erőt jelentenek, és arról is beszélt, hogy a kiszedett kullancsot nem szabad rögtön elpusztítani.

Dr. Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke az InfoRádióban elmondta, hogy eddig a fertőző kullancsok 98%-a Lyme-kór valamelyik bacilusát terjeszti emberre vagy állatra.

"Sajnálatos módon újabb három Borrelia baktériumfaj jelent meg hazánkban, és ezek is nagy terjedésnek indultak.

Így már sajnos nyolc olyan kórokozó van, ami a Lyme-kór valamelyik formáját terjesztik, illetve ha együttesen fertőznek egy beteget, akkor kombinált fertőzési formát tudnak okozni"

- hangsúlyozta a Kullancsszövetség elnöke.

Fertőző kullancs

Kapiller Zoltán szerint a kullancsok járványtani egyszerűségükkel hatalmas járványtani erőt képviselnek.

"Egy fertőző kullancsmama két-három hét leforgása alatt a vérszívást követően két-három ezer fertőző petét szül, és abból közel ennyi kullancsgyerek lesz, így érthető már az járványtani potenciál, ami a kullancsokban van.

Ez azt jelenti, hogy egy fertőző kullancs egy egész kert vagy egy park benépesítését meg tudja oldani fertőző utódokkal"

- hangsúlyozta Kapiller Zoltán.

Új magyar technológia

"Nem elég ennél a betegségnél önmagában antibiotikumot adni, hiszen a beteg területekre alig hatékony koncentrációban jut el az antibiotikum, és ha

nem végzünk oxigenizációs terápiát az ilyen betegeknél, akkor nem tudunk hatékony gyógyulást elérni"

- mondta Kapiller Zolttán, hozzátéve, hogy szerencsére van olyan új magyar technológia, ami megoldja ezt az oxigenizációs problémát, de egyelőre még csak állatorvosi praxisokban alkalmazzák.

Mit tegyünk kullancscsípés után?

Nagyon fontos - emelte ki Kapiller Zoltán, hogy nem szabad az eltávolított állatot megsemmisíteni.

Otthon le kell tesztelni a kullancsot a patikákból beszerezhető kullancsteszttel,

hogy volt-e benne Lyme-kór bacilus. De vajon kimutatja-e a teszt az újabb kórokozókat?

A négy Magyarországon eddig létező Lyme-kór bacilusfajtát mind kimutatja a teszt, de reménykedhetünk abban, hogy rövid időn belül ezek az új kórokozók is belekerülnek a gyorstesztbe.

"A tudomány, és az orvoslás, ahogy jelen helyzetben is látszik, le tudja követni az eseményeket, de már

az is nagy szó, hogyha a négy klasszikus kórokozó fajt ki tudjuk mutatni a kullancsokból"

- summázta Kapiller Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×