eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Veszélyben az élősködők

Az állati élősködők (paraziták) egyharmada kihalhat 2070-re a klímaváltozás miatt - állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport.

A Science Advances című szaklapban megjelent tanulmány szerint a különböző élősködők csoportja, például a galandféreg, az orsógiliszta, a kullancs, a tetű, a bolha és más élőlények fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában annak ellenére, hogy betegségeket okozhatnak és terjeszthetnek az emberek, a haszonállatok és más élőlények között.

Hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a klíma változásai a parazitafajokra, a kutatók a múzeumok gyűjteményeit kezdték átvizsgálni, elemezve az élőlények földrajzi eloszlását és megjósolva a változásokat.

Nyolc ország 17 kutatója töltött éveket több tízezer parazitafaj pontos földrajzi előfordulásának kinyomozásával, az adatbázist a lehető legtöbb helyen GPS-adatokkal egészítették ki.

Klíma-előrejelzések használatával becsülték meg, hogyan hatnak 457 élősködőfajra az éghajlat változásának különböző verziói.

Az elemzésből kiderült, hogy

a paraziták sokkal veszélyeztetettebbek, mint a gazdaállatok, amelyeken élősködnek.

A legkatasztrofálisabb modell szerint a világ parazitáinak több mint egyharmada eltűnhet 2070-re. A legoptimistább modell szerint 10 százalékuk hal ki.

"A klímaváltozás a biodiverzitás szinte minden dimenzióját képes megváltoztatni" - véli Nyeema Harris, Michigani Egyetem kutatója.

A szakértők szerint figyelembe véve az ökoszisztémában játszott szerepüket, a parazitákat is be kell venni a védelemre szoruló fajok körébe.

Címlapról ajánljuk
Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

Kiderült, hogy egészséges-e a budapesti ivóvíz

A Dunában vannak emberi eredetű szennyeződések, főként növényvédőszer- és gyógyszermaradványokat, valamint ipari korróziógátló anyagokat azonosítottak a szakemberek – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vezető vízhigiénés szakértője a folyó és a budapesti ivóvíz minőségét vizsgáló átfogó kutatásokról.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Folytatódnak az orosz bombázások, miközben az ukránok katonai célpontoknak látszó bábukkal próbálkoznak - Háborús híreink vasárnap

Az orosz bombázás három civilt ölt meg szombaton Ukrajna déli részén, Herszonban - közölték tisztviselők. Az éjszakai orosz csapások miatt több mint 100 ezer háztartás maradt áram nélkül Észak-Ukrajnában, és megszűnt a vízellátás egy regionális fővárosban - közölték szombaton az ukrán hatóságok. Közben tűz ütött ki egy gázvezetéken a Krímben - közölték vasárnap az oroszok által telepített hatóságok, akik szerint baleset történt, áldozatok pedig nincsenek. Az ukrán légierő parancsnoka mindemellett arról számolt be, hogy erői megtévesztették az orosz csapatokat katonai célpontoknak látszó modellekkel, amelyek ellen az oroszok rakétákat vetettek be. Háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×