eur:
393.14
usd:
363.63
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Nyitókép: Pexels

Fontos lépések a mellrák ellen

Magyarországon évente 7-8 ezer új emlőrákos beteget diagnosztizálnak. Az emlőrákos betegek 30 százalékánál a későbbiekben kialakul áttét pár év, de akár 10-15 év múlva is.

Magyarországon nők ezrei küzdenek mellrákkal, ők rendszeresen járnak onkoterápiára, közben ellátják a családjukat, legtöbbjük dolgozik.

Az emlőrákos betegek 30 százalékánál a későbbiekben kialakul áttét pár év, de akár 10-15 év múlva is - mondta Boér Katalin klinikai onkológus szakorvos, a Szent Margit kórház osztályvezető főorvosa az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen mozgalom rendezvénye alkalmából.

A szakember, aki az esemény egyik előadója is volt, felhívta a figyelmet arra, hogy

az áttét már nem gyógyítható, de egyre inkább kezelhető,

amellyel értékes éveket nyerhet a beteg. A mellrák leggyakrabban a csontban, májban, tüdőben és az agyban képez áttétet. A betegeket meghatározott protokoll szerint hívják vissza kontrollra. Az első két évben 3 havonta, 2-5 év között félévente, 5 év után évente vannak kontrollvizsgálatok.

Az emlőrák 50-65 év között a leggyakoribb, de ma már a fiatalabb nőket is egyre gyakrabban érinti.

A magyar női népesség átlagos emlőrák-kockázata 8-10 százalék körül van,

ami azt jelenti, hogy minden 10-12. nőnél alakul ki a betegség.

A mammográfiás emlőrákszűrés 2002 óta ingyenesen biztosított minden magyar nő számára. Ez a vizsgálat kétévente javasolt a 45 és 60 közötti korosztálynak.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet igazgatója az InfoRádió kérésére elmondta, hogy

a tumormarkeres szűrések találata bizonytalan.

Egyeseknél a rák jelenlétét mutatják ki, másoknál a jóindulatú daganatot, megint másoknál pedig a szervezet gyulladását. Olyan nagy a szórása, hogy nem alkalmas szűrésre, viszont a betegség követésére terápia után igen.

A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy azokban a családokban, ahol gyakoribbak a rákos megbetegedések, érdemes sűrűbben mammográfiás, illetve MR vizsgálatra menni.

Genetikai alapon történő szűrésre most 6 állami intézményben van lehetőség, ahol korszerű eszközökkel végzik a vizsgálatokat. Vannak magánlaboratóriumok is, amelyek drágán dolgoznak ugyan, azonban széleskörű információkat adnak a betegeknek a kezeléshez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×