eur:
407.77
usd:
359.72
bux:
85928.84
2025. április 11. péntek Leó, Szaniszló
Egy nemzetiszínű szalaggal átkötött sertéssonka.
Nyitókép: MTI

Indul a roham a füstölt sonkáért

Több mint 6 ezer tonna füstölt áru, főleg sonka kerül a boltokba a húsvéti időszakban, körülbelül 7 milliárd forint értékben. Ez az éves fogyasztás negyedét jelenti. A részletekről és a sertéshús piac helyzetéről Szűcs István, a Debreceni Egyetem docense nyilatkozott az InfoRádiónak.

Továbbra is népszerű a sertéshús a magyarok körében, miközben több mint tíz éve a baromfihús fogyasztása átvette az első helyet. A csúcsidőszakban 43-44 kilogramm volt egy évben az átlagos fogyasztás a sertéshúsból. Az Európai Unióban az egy főre jutó éves fogyaztás 31-33 kg körül van,

Magyarországon most 26-27 kg körüli, vagyis kevesebb az unió országok és a legfejlettebb országok fogyasztásánál,

viszont magasabb a világátlagénál - mondta a szakember a Magyar Húsiparosok Szövetségének sajtótájékoztatóján.

Szűcs István arra számít, hogy hosszú távon minden régióban stagnálni fog a sertéshús fogyasztás. A rendkívüli népességnövekedés mellett ez azt jelenti, hogy kibocsátás növekedés történik, csak az egy főre jutó érték mutat majd szerény emelkedést.

Magyarországon a baromfi a legfőbb konkurenciája a sertéshúsnak.

A csirke-, és a pulykamellfilé az első számú versenytársa a karajnak és a sertéscombnak. Vidéken, kisebb településeken még mindig erősebb a sertéshúsnak a pozíciója, Budapesten és a nagyvárosokban a fiatalok, szinglik, egygyermekes családok körében viszont a baromfihús az, ami részben átvette a sertéshús helyét - tette hozzá.

Húsvétkor több mint 6 ezer tonna füstölt sonka, füstölt árú fogy Magyarországon, ez az éves fogyasztás 25-30 százaléka, bár régiónként vannak eltérések. Szűcs István kiemelte azt is, hogy

sok családban csak ilyenkor esznek füstölt sonkát,

a másik tradicionális termék a tojás és a reszelt torma. A magyar torma Európában az egyik legjobb minőségű, szorosan kapcsolódik a sonka fogyasztáshoz, szerinte jó lenne ha a torma és a sonka együtt jelenne meg a promóciókban.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy

a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia,

a húságazat pedig képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből fakadó önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba.

Az élősertés ára Magyarországon tavaly ismét meghaladta az uniós átlagárat, és a magyar vágósertés átlagára csaknem 11 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban. A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfi influenza gazdasági hatásainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG

VIDEÓAJÁNLÓ
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor péntek reggel: nem vámháború lesz, hanem vámbéke

Orbán Viktor péntek reggel: nem vámháború lesz, hanem vámbéke

Ismét tiltakozók és a rájuk vigyázó jelentős rendőri erők várták Orbán Viktor miniszterelnököt a közmédia székházánál, ahová reggel fél 8-ra érkezett interjút adni a kormányfő. Az interjúban szóba került a tiszás hangfelvétel, az ukrajnai háború, Ukrajna EU-csatlakozása, a vámháború, az adócsökkentés, a faluprogram és az árrésstop ügye is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.04.11. péntek, 18:00
Kürti Gábor
a Magyar Kerékpárosklub elnöke
Változik az 1-es villamos közlekekedése a tavaszi szünet alatt

Változik az 1-es villamos közlekekedése a tavaszi szünet alatt

A Flórián téri felüljárók felújításához kapcsolódó munkák miatt a tavaszi szünetben április 22-től (keddtől) április 27-ig (vasárnapig) az 1-es villamos rövidített útvonalon, Kelenföld vasútállomás és a Szentlélek tér között közlekedik - írja a BKK közleményében. A Bécsi út / Vörösvári út végállomás és a Szentlélek tér között pótlóbusz jár majd az említett időszakban, amely mellett a Vörösvári úton közlekedő 137-es, 218-as és 237-es autóbuszok is igénybe vehetők. A lezárt déli felüljárón ütemterv szerint haladnak a bontási munkák.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×