Infostart.hu
eur:
382.2
usd:
328.23
bux:
108922.07
2025. december 7. vasárnap Ambrus
Egy nemzetiszínű szalaggal átkötött sertéssonka.
Nyitókép: MTI

Indul a roham a füstölt sonkáért

Több mint 6 ezer tonna füstölt áru, főleg sonka kerül a boltokba a húsvéti időszakban, körülbelül 7 milliárd forint értékben. Ez az éves fogyasztás negyedét jelenti. A részletekről és a sertéshús piac helyzetéről Szűcs István, a Debreceni Egyetem docense nyilatkozott az InfoRádiónak.

Továbbra is népszerű a sertéshús a magyarok körében, miközben több mint tíz éve a baromfihús fogyasztása átvette az első helyet. A csúcsidőszakban 43-44 kilogramm volt egy évben az átlagos fogyasztás a sertéshúsból. Az Európai Unióban az egy főre jutó éves fogyaztás 31-33 kg körül van,

Magyarországon most 26-27 kg körüli, vagyis kevesebb az unió országok és a legfejlettebb országok fogyasztásánál,

viszont magasabb a világátlagénál - mondta a szakember a Magyar Húsiparosok Szövetségének sajtótájékoztatóján.

Szűcs István arra számít, hogy hosszú távon minden régióban stagnálni fog a sertéshús fogyasztás. A rendkívüli népességnövekedés mellett ez azt jelenti, hogy kibocsátás növekedés történik, csak az egy főre jutó érték mutat majd szerény emelkedést.

Magyarországon a baromfi a legfőbb konkurenciája a sertéshúsnak.

A csirke-, és a pulykamellfilé az első számú versenytársa a karajnak és a sertéscombnak. Vidéken, kisebb településeken még mindig erősebb a sertéshúsnak a pozíciója, Budapesten és a nagyvárosokban a fiatalok, szinglik, egygyermekes családok körében viszont a baromfihús az, ami részben átvette a sertéshús helyét - tette hozzá.

Húsvétkor több mint 6 ezer tonna füstölt sonka, füstölt árú fogy Magyarországon, ez az éves fogyasztás 25-30 százaléka, bár régiónként vannak eltérések. Szűcs István kiemelte azt is, hogy

sok családban csak ilyenkor esznek füstölt sonkát,

a másik tradicionális termék a tojás és a reszelt torma. A magyar torma Európában az egyik legjobb minőségű, szorosan kapcsolódik a sonka fogyasztáshoz, szerinte jó lenne ha a torma és a sonka együtt jelenne meg a promóciókban.

Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének társadalmi elnöke a szervezet sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy

a magyar húsiparnak a nemzetközi versenytársak nagy többségénél drágább alapanyagból kell dolgoznia,

a húságazat pedig képtelen az alapanyag és a munkabérek növekedéséből fakadó önköltség-növekedés teljes mértékű beépítésére a fogyasztói árakba.

Az élősertés ára Magyarországon tavaly ismét meghaladta az uniós átlagárat, és a magyar vágósertés átlagára csaknem 11 százalékkal volt magasabb, mint 2016-ban. A húságazat teljesítménye 2,9 százalékkal csökkent 2017-ben, a visszaesésben döntő szerepe volt a baromfi influenza gazdasági hatásainak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.08. hétfő, 18:00
Szlávik János
a Dél-Pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Véget ér a Fed szigorítása: új korszak jön a részvény- és devizapiacokon?

Véget ér a Fed szigorítása: új korszak jön a részvény- és devizapiacokon?

2025 októberében a Fed bejelentette, hogy decemberben leállítja a mennyiségi szigorítást. Ezzel véget ér az a két és fél évig tartó időszak, amelynek során az amerikai jegybank havonta több tízmilliárd dollárral csökkentette a mérlegét, hogy visszafogja a gazdaság túlfűtöttségét és letörje a 2022-ben kialakult inflációs hullámot. Ez új piaci környezetet teremthet a részvény-, kötvény- és devizapiacok számára. A fenti változások nyomán cikkünkben azt vizsgáljuk meg, hogyan alakultak a hozamok különböző piaci környezetben a részvénypiacokon (S&P 500, Nasdaq), valamint a devizapiacon (dollárindex, EUR/HUF).

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×