Az elmúlt két és fél évben jelentősen nőtt az élősertés ára. Az ezzel járó többletköltséget a húsiparnak nem sikerült áttolnia a kiskereskedelem felé, tehát nem mutatkozik meg az átadási és a fogyasztói árakon – mondta a szövetség elnöke. Bár nőtt a tőkehúsok drágultak, ez távolról sem tartalmazza azt az összeget, amivel a húsfeldolgozók terhe nőtt – tette hozzá.
További körülmény, hogy
az ágazat súlyos munkaerő-problémákkal küzd,
így a munkaerő megtartásához jelentős béremelési lépéseket kellett tenni az utóbbi időszakban.
Mindezek mellett az új szabályok is megnehezítik a helyzetet, ugyanis az módosított élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó normái olyan összetételbeli kötelezettségeket írnak elő, melyek még tovább növelik a költségeket.
Az elnök szerint
lassú és folyamatos árnövekedéssel kell számolni
mindaddig, amíg ezek a költségek nem épülnek be az árba.