Infostart.hu
eur:
384.92
usd:
327.21
bux:
109913.83
2025. december 15. hétfő Valér
Ezért drágul a sertéshús

Ezért drágul a sertéshús

Lassan és fokozatosan drágulhatnak a sertéshús készítmények, mert az elmúlt hónapokban jelentősen nőtt a feldolgozók költsége – mondta az InfoRádiónak Éder Tamás, a Magyar Hússzövetség elnöke.

Az elmúlt két és fél évben jelentősen nőtt az élősertés ára. Az ezzel járó többletköltséget a húsiparnak nem sikerült áttolnia a kiskereskedelem felé, tehát nem mutatkozik meg az átadási és a fogyasztói árakon – mondta a szövetség elnöke. Bár nőtt a tőkehúsok drágultak, ez távolról sem tartalmazza azt az összeget, amivel a húsfeldolgozók terhe nőtt – tette hozzá.

További körülmény, hogy

az ágazat súlyos munkaerő-problémákkal küzd,

így a munkaerő megtartásához jelentős béremelési lépéseket kellett tenni az utóbbi időszakban.

Mindezek mellett az új szabályok is megnehezítik a helyzetet, ugyanis az módosított élelmiszerkönyv húskészítményekre vonatkozó normái olyan összetételbeli kötelezettségeket írnak elő, melyek még tovább növelik a költségeket.

Az elnök szerint

lassú és folyamatos árnövekedéssel kell számolni

mindaddig, amíg ezek a költségek nem épülnek be az árba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Ukrajna csak a NATO-tagságról mondana le, de arra nem is volt reális esélye

Bár az áprilisi és az augusztusi tárgyalások nem hoztak valódi áttörést, most ígéretesnek tűnnek a fejlemények. Ukrajna biztonsági garanciák mellett hajlandó lemondani a NATO-tagságról. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök jelentette be, mielőtt vasárnap Berlinben tárgyalóasztalhoz ült az Egyesült Államok kormányzati delegációjával.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.12.15. hétfő, 18:00
Mészáros Andor
az Eötvös Loránd Tudományegyetem BTK Történeti Intézetének docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×