eur:
393.05
usd:
363.57
bux:
72351.87
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Terrorveszély a labdarúgó-világbajnokságon – lapszemle

A Világgazdaságban nullszaldós egyházi kórházakról lehet olvasni. Három külföldi magánszemély kérelmét utasították vissza nemzetbiztonsági kifogás miatt a letelepedési kötvény-programban – írja a Magyar Nemzet. A Magyar Idők szerint az iszlamista terror az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra is veszélyt jelenthet. Húszezer hektár szőlőt újítottak meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap forrásaiból – írja a Világgazdaság. A Pénzcentrum az országba érkező ukrán és szerb munkavállalókról közöl írást. A Portfolio szerint az emberek már nem rajonganak annyira a Bitcoinért, mint tavaly.

A Világgazdaságban nullszaldós egyházi kórházakról lehet olvasni. A lap kiemeli, hogy Magyarországon kilenc egyházi fenntartású járó- és fekvőbeteg-ellátó intézményt finanszíroz az állam, az egyházi kórházak fenntartása az egyházak által kiegészített forrással nullszaldóssá válik. Tavaly az érintett állami intézményeknél 20,8 milliárd forint tartozás halmozódott fel. A lap azt is kiemeli, hogy a várólista-csökkentési program keretében a Budai Irgalmasrendi Kórház 2017 végéig ellátta az összes olyan beteget, aki ortopédiai műtétre várt.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy mindössze három külföldi magánszemély kérelmét utasították vissza nemzetbiztonsági kifogás miatt a 2013 és 2017 között zajló letelepedési kötvény-program fennállása alatt a kelet-ázsiai térségből. A Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal szerint az érintett személyek mindannyian kínai állampolgárok voltak. A tavaly márciusban lezárult kötvényprogram keretében – illetve a hozzá köthető családegyesítés által – több mint 19 ezer külföldi állampolgár kapott letelepedési engedélyt Magyarországon, az érkezők többsége, mintegy 15 ezer ember kínai állampolgár volt.

A Magyar Idők arról ír, hogy az iszlamista terror az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra is veszélyt jelenthet. A német hatóságok szerint Oroszország egyes területein iszlamista struktúrák alakultak ki, ráadásul nagy számban harcolnak oroszországi fegyveresek az Iszlám Állam terrorszervezet oldalán Szíriában és Irakban. Az iszlamista szervezetek Moszkva közel-keleti tevékenysége miatt kiemelt figyelmet fordítanak az oroszokra, és propagandájukban már jó ideje foglalkoznak a labdarúgó-világbajnoksággal is.

A Világgazdaság cikke szerint húszezer hektár szőlőt újítottak meg az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap forrásaiból, ezzel a piaci körülményekhez és a megváltozó időjáráshoz is alkalmazkodtak a szőlőtermelők. A szőlő- és bor támogatási programban 2014 és 2018 között Magyarország 145,5 millió euró uniós forrás felhasználására jogosult. Az évi mintegy 8,5 milliárd forintból sikerült megállítani a szőlőterületek csökkenését, miközben a borászok műszaki fejlődése is folyamatos.

A Pénzcentrum arról közöl írást, hogy miért érkeznek nagy számban Magyarországra ukrán és szerb munkavállalók. A portál által megkérdezett szakértők szerint a fizikai munkakörök tekintetében vannak olyan régiók és iparágak, amelyeknek rendkívül nehéz dolguk van, ezért egyre több vállalat fogad külföldről, főként Ukrajnából és Szerbiából dolgozókat. Ugyanakkor olyan vállalatok is vannak, amelyek kevésbé érzik a nyomást, mert időben alakították át a belső kultúrájukat, a javadalmazási rendszerüket, a vezetőképzésüket a piaci igényekhez.

A Portfolio arról közöl cikket, hogy az emberek már nem rajonganak annyira a Bitcoinért, mint tavaly ősszel. A Google legfrissebb felmérése szerint a kriptovaluta árfolyama 40%-ot veszített értékéből a decemberi rekordszinthez képest, a keresések száma pedig több mint 80%-kal esett vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×