eur:
388.26
usd:
361.9
bux:
69227.28
2024. május 9. csütörtök Gergely
Meglepetés a baloldalon: a Jobbik mellé zárkózott fel egy párt

Meglepetés a baloldalon: a Jobbik mellé zárkózott fel egy párt

Továbbra is a kormányzó pártok támogatottsága a legnagyobb a Századvég Alapítvány legújabb közvélemény-kutatása szerint. Erősödött viszont az LMP.

A Fidesz tábora teljesen stabil, hónapok óta ugyanazokat a támogatottsági adatokat mérik – mondta az InfoRádiónak Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője. Jelentősebb mozgások a baloldalon vannak: az LMP a második helyre került a teljes népesség körében – holtversenyben a Jobbikkal. Ha a biztos pártválasztókat nézzük, akkor Vona Gábor pártja megelőzi a baloldali alakulatot.

A szakértő szerint az utóbbi hetekben a bizonytalan baloldali szavazók köréből sikerült néhányat megszólítania az LMP-nek, ugyanakkor jól látható, hogy a Jobbik szavazói eltökéltebbek és jobban mozgósíthatók. Az MSZP és a Párbeszéd 10 százalékon van, ami pont az az érték, amivel éppen bekerülnének a parlamentbe, de nagyon rezeg a léc – hangsúlyozta Lánczi Tamás.

A társadalom 30 százalékát kitevő bizonytalan szavazók nagy valószínűséggel távol maradnak az urnáktól. Az elemző úgy látja, nagyjából a választása jogosultak 60 százaléka adja le a voksát áprilisban, ez valamelyest elmarad a Magyarországon szokásos 65-70 százalékos részvételi hajlandóságtól.

Vasárnap este 6 órától Lánczi Tamás és Pulai András, a Publicus Intézet vezetője lesz az InfoRádió Aréna című műsorának vendége Orbán Viktor kormányfő évértékelő beszéde után.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×