eur:
394.71
usd:
365.92
bux:
71738.76
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Bajban a vízellátásunk - tízezer milliárd forintra lenne szükség

Bajban a vízellátásunk - tízezer milliárd forintra lenne szükség

A vezetékes víz negyede elfolyik az elöregedett víziközmű-hálózatból – állapította meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kiemelt Közszolgáltatások Főosztályának kiszivárgott jelentése. A legsürgetőbb javítások is 3000 milliárd forintba kerülnének.

„A kitermelt és a hálózatba betáplált víznek körülbelül 25 százaléka elvész”

- mondta a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke.

Hozzátette: ez az arány az elmúlt években folyamatosan nőtt.

Ennek két oka van: egyrészt a csővezeték-hálózat állapota folyamatosan romlik, másrészt az értékesített víz mennyisége csökken.

Mivel így elvész a víztermeléshez, a víztisztításhoz és a szállításához szükséges energia egy része, jelentős költségveszteséggel jár az üzemeltető számára. A hibák folyamatosan növekvő száma pedig a hibaelhárítás költségeit növelik – mondta Kovács Károly.

„A vízvezeték-hálózat, a vízellátó-rendszer közel felét a 60-as 70-es években fektetett azbesztcement csövek teszik ki - amelyek az építésükkor tervezett és várható élettartamuk vége felé közelednek - kora lassan már az 50 évet eléri” - hívta fel a figyelmet a szakember.

Bajban a vízellátásunk - tízezer milliárd forintra lenne szükség

Kiemelte: mivel a prognózisok szerint ezek a következő egy-két évtizeden belül el fogják érni az élettartamuk végét, a cseréjük biztosan szükséges lesz.

A szövetség elnöke elmondta, hogy mivel a vízvezetékhez az utat fel kell bontani, és egy-másfél méter mélyre le kell ásni, adott esetben a forgalmat is terelni kell, esetleg talajvizet süllyeszteni, dúcolni, ezért nagyon jelentős költségről van szó.

„Nagyságrendileg több mint tízezer milliárd forint a teljes víziközmű-rendszer pótlási értéke. Ennek viszonylag jelentős hányada pedig a közeljövőben pótlásra szorul ”

- mondta a Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke.

A szakember szerint ha a vízdíjakban nem történik jelentős változás, akkor állami vagy önkormányzati forrásokra lesz szükség.

A Magyar Víz- és Szennyvíztechnikai Szövetség elnöke elmondta, hogy a viszonylag sürgősen elvégzendő infrastrukturális beruházási szükségletek összértéke 3 ezer milliárd forint körül van, míg a víz- és szennyvízszolgáltatás árbevétele évente körülbelül 250 milliárd forint.

„Még ha ezt tíz évre el is osztjuk, akkor is éves szinten 300 milliárd forintra lenne szükség, ami meghaladja a teljes víziközmű-szolgáltatás éves árbevételét”

- közölte Kovács Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről
Tudósítónktól

Nigel Farage érdekes gondolatokat osztott meg Marine Le Penről

Nigel Farage szerint katasztrófához vezetne, ha Franciaországban Marine Le Pen radikális pártja kerülne kormányra. Az egykori brexitvezér, a brit Reform párt első embere szerint a francia választások első fordulójában győztes pártnak nincs kiforrott gazdasági programja.

Orbán Viktor: az ukrán elnök nem örült túlságosan

Orbán Viktor miniszterelnök a Die Weltwoche című konzervatív svájci lapnak adott interjúban kijelentette, hogy kijevi látogatásán nem meggyőzni akarta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hanem tájékozódni arról, "hol vannak a határai" a kijevi álláspontnak a békefolyamatra vonatkozóan.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×