eur:
394.65
usd:
365.37
bux:
71508.29
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

Halálos anyaggal van tele Lábatlan

Lábatlanon helyi sajátosság volt az azbesztcement esztergályozásánál keletkezett hulladék többcélú felhasználása.

Az apró azbesztszálak belélegzése már kis mennyiségben is súlyos betegségek kialakulásához vezet: azbesztózishoz (a tüdőszövet kiterjedt hegesedése), tüdőrákhoz, gégerákhoz, mellhártyarákhoz - olvasható a kemma.hu cikkében.

A magyar azbesztcement-gyártás egykori központjában, Nyergesújfalun 2002-ben fejeződött be az Eternitgyár üzemi épületeinek teljes körű azbesztmentesítése.

Az azbeszt által okozott halálesetek miatt nyomozást rendelt el a Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kemma.hu cikkében az is olvasható, hogy Lábatlan több közterületén, illetve nagyon sok udvaron van palaforgács. Ugyanezt az anyagot családi házak sokaságának padlásán terítették el hőszigetelésként.

Egy környezetvédelmi szakember a lapnak elmondta elmondta, hogy helyi sajátosság az Eternitgyárból kiszállított gyártási maradék, a palaforgács felhasználása, mivel korábban nem volt ismert, hogy mennyire veszélyes ez az anyag. A hőszigetelésen kívül jól jött kisebb árkok feltöltésére, területek sarának eltüntetésére is.

A forgács sok helyen van a felszínen, akciókra kész azbesztszálakkal. Ezeket a területeket sürgősen rekultiválni kellene - olvasható a cikkben.

Címlapról ajánljuk
Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×