eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Tölgyessy Péter feltette a kérdést: kik a felelősök?

Tölgyessy Péter feltette a kérdést: kik a felelősök?

Tölgyessy véleménye szerint 1989-ben Spanyolország rosszabb helyzetben volt, mint Magyarország, mégis sikerült utolérnie Európát.

A Kossuth Klubban tartották meg szerdán a magyar társadalom és politika legfontosabb kihívásait összegezni kívánó Hegymenet című könyv bemutatóját.

A könyv megjelenése kapcsán az elit felelősségéről tartott előadást Tölgyessy Péter, aki egyebek mellett az elit felelősségéről beszélt - írja a hvg.hu.

Mint elmondta, 500 éve kutatják ezt a témát, "Mohács óta egyik kudarcból a másikba szédül az ország." 1989-ben megvolt az esélye, hogy normális európia ország legyen Magyarország. Ki rontotta el, kik a felelősök? - ezek a legfontosabb kérdések.

Nagyon erősen beépült a közgondolkodásba az a gondolat, hogy nem mi, magyarok vagyunk felelősek az ország sorsa miatt, hanem a felelőtlen elit és a külföldi hatalmak: "balsors sújtja Magyarországot."

Franciaország 200 év alatt 18 rendszerváltást hajtott végre, ami kimagaslóan sok, ezzel szemben Magyarország Ferenc József halála óta 11-et, magyarázta Tölgyessy. Mindig is azt határozta meg a ország politikai mozgását, hogy van egy politikai elit, ami rátelepszik az ország, viszont az ellenzék sem a hibákat próbálja korrigálni, hanem új rezsimet akar létrehozni.

Ennek egyik oka, hogy könnyű politikai sikereket elérni, elég csak sérelmeket felmutatni, felsorolni a társadalmi problémákat. Tölgyessy szerint minden tartós berendezkedés a manipulációra épül a magyar történelemben.

Tölgyessy véleménye szerint 1989-ben Spanyolország rosszabb helyzetben volt, mint Magyarország, mégis sikerült utolérnie Európát. A térség országai 1989 után hatalmas visszaesésen, életstratégiabeli váltáson mentek keresztül. Hasonló problémák jelentkeztek ezekben az országokban, ezt jelzi a szlovák populista erők előretörése és a jelenlegi lengyel kormány politikája is. Válság van tehát, jelentette ki Tölgyessy, de válság van Nyugat-Európában is, tette hozzá.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×