eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Kósa: „semmilyen egyetemet nem zárnak be”

Kósa: „semmilyen egyetemet nem zárnak be”

„Semmilyen egyetemet nem zárnak be, semmi sem fenyegeti a tan-, az oktatási és a kutatási szabadságot” - mondta Kósa Lajos az Országgyűlés plenáris ülésén. Kunhalmi Ágnes a CEU ügyét úgy értékelte: a Fidesz-kormány rárontott saját népére.

Kósa Lajos szerint a hétvégén a Soros György-párti szervezetek jelentős megmozdulást szerveztek a fővárosban egy abszurd ügyben.

Hangsúlyozta: semmilyen egyetemet nem zárnak be, semmi sem fenyegeti a tan-, az oktatási és a kutatási szabadságot.

Véleménye szerint más volt a megmozdulás oka, az, hogy ha a migrációs ügyben a magyar kormány törekvései érvényesülnek, akkor "lőttek" a migrációs biznisznek.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: pár napja az Európai Parlament (EP) egy állásfoglalást fogadott el, amely továbbra is erőlteti a betelepítési programokat. Kiterjesztik a menekültek fogalmát a gazdasági bevándorlókra, megkönnyítenék a családegyesítéseket, újra itt a kvóta - részletezte a dokumentumot.

Vejkey Imre (KDNP) úgy látja, az elmúlt hónapok nem szóltak másról: a Soros-Strasbourg-Brüsszel kozmopolita triumvirátus egyre nagyobb nyomás alá helyezte Magyarországot, hogy az országra kényszerítse a migránsok befogadását.

„A Fidesz-kormány rárontott saját népére”

Kunhalmi Ágnes (MSZP) is a CEU ügyéről beszélt, úgy értékelte:

a Fidesz-kormány rárontott saját népére.

Ez az ügy nem Sorosról, nem Brüsszelről vagy Putyinról szól, hanem Magyarországról - hangoztatta.

Közölte, színtiszta politikai döntéssel be akarnak zárni egyetemet. Aki az egyetemet támadja, az a tudást támadja, a magyar gyermekeket és a tanárokat támadja, elárulja saját hazáját - tette hozzá. Szerinte ezért minimum életfogytiglan hatalomtól való eltiltás jár.

Kósa: „semmilyen egyetemet nem zárnak be”

A képviselő felszólalása közben frakciótársai papírlapokat tartottak fel, amelyeken az volt olvasható: Ne írd alá, János!, illetve Vétó. Az elnöklő Sneider Tamás megállapította, hogy a képviselők megszegték a szemléltetés szabályait, mert arról előzetesen nem tájékoztatták a házbizottságot.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint a tüntetőknek az MSZP támogatása vállalhatatlan volt, ezt bizonyítja, hogy a szocialisták csak pártjelvények nélkül mehettek a demonstrációra. A politikus összehasonlította a 2006-os és a mostani tüntetéseket: ha valaki azt az időszakot szeretné újra, amikor békés tüntetőkre lovasrohamot vezényelnek, akkor válassza a szocialistákat, ha azt akarják, hogy egy demonstráció be nem jelentett részét is meg lehessen tartani, akkor válassza a Fidesz-KDNP-t.

Elmondta, a felsőoktatási törvény módosítása arról szól, legyen a törvény előtt mindenki egyenlő.

„Paks II. az évszázad legrosszabb üzlete”

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint a vasárnapi tüntetés nem csupán a CEU ellehetetlenítése, illetve a civiltörvény elleni tiltakozás volt, hanem az emberek üzentek a kormánynak: elég volt.

Azt mondta,

a kormány évek óta módszeresen számolja fel az autonómiákat, a demokráciát;

megszüntet, betilt, elhallgattat mindent, amit saját hatalmára nézve veszélyesnek tart.

Szóvá tette, azt is megakadályozzák, hogy az emberek véleményt nyilvánítsanak Paks II.-ről, az "évszázad legrosszabb üzletéről". Jelezte, alkotmánymódosítást kezdeményeznek, hogy az ilyen fajsúlyú beruházásokról kötelező legyen népszavazás kiírása.

Dömötör Csaba megerősítette,

a kormánynak nem célja a CEU bezárása.

A civiltörvénnyel pedig az átláthatóság megteremtése a cél - mutatott rá. Szerinte Paks az olcsó áram garanciája, ha van társadalmi támogatottsága és a törvények is engedik, akkor lesz népszavazás.

A jobbikos Szávay István szerint a felsőoktatási s a civiltörvény kapcsán hisztériakeltés folyik, és ez súlyos felelőtlenség, mivel az hátrányosan érintheti a külhoni magyar egyetemeket, civil szervezeteket.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint különbség van az erdélyi magyar egyetemek és a CEU működése között.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló hírekről, vagy elmondaná a véleményét, lájkolja az InfoRádió Facebook-oldalát!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×