eur:
392.88
usd:
363.34
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A kiberbűnözés ellen indított harcot a rendőrség

A kiberbűnözéssel szembeni hatékonyabb fellépést tartja az egyik fontos feladatának az országos rendőr-főkapitány. Papp Károly az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a kiberbűnözési egység létszámát száz fővel növelik.

„Nem véletlenül fejlesztjük a Nemzeti Nyomozóiroda kiberbűnözéssel kapcsolatos tevékenységet. A számítástechnika elterjedése arra ösztökél bennünket, hogy a kiberbűnözési egységet száz fővel növeljük” - mondta az országos rendőr-főkapitány.

Papp Károly szerint az egyik nagy kihívás a következő években-évtizedekben nemcsak a magyar, hanem az európai és a világ rendőrsége számára is a kiberbűnözéssel szembeni hatékony és határozott fellépés.

„Ha a bűnözés nem ismer határokat, akkor ez abszolút igaz az informatika vonatkozásában” - fogalmazott.

Papp Károly közölte, hogy a Készenléti Rendőrségnél elkezdődött a toborzás erre a területre.

„Meglátjuk, hogy milyen lesz a jelentkezési aktivitás. A Belügyminiszter úr ígérete szerint

az átlagnál magasabb fizetést is tudunk biztosítani, akár még a piacihoz közelit is.

Sok olyan területe van a rendőri hivatás gyakorlásának – például az orvosaink, a közbeszerzési szakembereink körében –, ahol igyekszünk a piaci mértékhez igazítani az illetményeket” - tette hozzá az országos rendőr-főkapitány.

A vezető elmondta, hogy a magyar rendőrségen belül a Nemzeti Nyomozó Iroda a nemzetközi ügyekben is kapcsolatot tart, és nemzetközi ügyekben is nagyon komoly felderítő munkát végez. Megvannak azok a személyes és szervezeti kapcsolatai az Europollal, az Interpollal, az Európai Unió tagállamai nemzeti rendőri szerveivel, akikkel együtt tudnak dolgozni.

Papp Károly szerint nem szabad élesen elválasztani, hogy a felderítő tevékenységben például csak a titkosszolgálatok vagy a rendőrség bizonyos egységei vesznek részt. Hisz egy bizonyos idő után a műveleti munkába majd a nyílt eljárást folytató rendőri állományt is be kell kapcsolni – indokolta az országos rendőr-főkapitány.

„A kiberbűnözési főosztályt úgy állítottuk fel, hogy mind a bűnügyi operatív munka, mind a nyílt rendőri tevékenységnek az egységei együtt vannak, és nagyon összehangolt munkát kell végezniük szervezeten belül és szervezetek között” - hangsúlyozta Papp Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×