eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Többen jogosultak a csokra - a nap hírei

Erős Európai Unióban érdekeltek a V4 országok - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő a lengyelországi Krynicában. Folytatja a köznevelés átalakításáról szóló egyeztetéseket az oktatási államtitkársággal a pedagógus sztrájkbizottság. Megkezdődött a nulla százalékos kamatú uniós hitel folyósítása, az első hitelt az FHB Bank szegedi fiókja folyósította gépvásárlásra. A nap legfontosabb hírei szeptember 6-án.

A visegrádi országok egyetértenek abban, hogy szükség van egy erős Európai Unióra - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórumon. A kormányfő hangsúlyozta, hogy az ellenőrizetlen migrácóval szembeni védekezést minél délebbre kell vinni, így Bulgáriának kell segítséget nyújtani.

A Visegrádi Négyek az Európai Unió leggyorsabban fejlődő csoportja, amely képes Európa jövőjét meghatározni - értékelte a visegrádi csoport és Ukrajna kormányfőinek egyeztetését Beata Szydlo lengyel kormányfő. Robert Fico, szlovák miniszterelnök szintén azt emelte ki, hogy a visegrádi négyek aktívan akarják alakítani az unió politikáját. Ugyanezen a fórumon Bohuslav Sobotka cseh kormányfő megismételte a közös európai hadsereg létrehozásának fontosságát.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint komoly biztonsági kockázatot jelent Magyarország számára az instabilitás a Nyugat-Balkánon. Szijjártó Péter a Szlovéniában megrendezett Bledi Stratégiai Fórumom úgy vélte: elképzelhető, hogy még az ősszel újabb bevándorlási hullám indul el Európa felé.

A török-magyar gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt a nemzetgazdasági miniszter és a török miniszterelnök-helyettes Budapesten. Varga Mihály a találkozó után azt mondta: a török gazdaság erőteljesen fejlődött az elmúlt években, ezért is fontos Magyarország számára, hogy kiegyensúlyozott gazdasági kapcsolatokat ápoljon Törökországgal.

Tovább bővült a családi otthonteremtési kedvezményre jogosultak köre, miután a kormány úgy döntött, több könnyítést is bevezet az igénylésnél. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára elmondta: osztatlan közös tulajdonban álló lakások építésekor a bank már az építés idején megállapíthatja a jogosultságot. Az igénylésnél 25 éves korig lehet figyelembe venni a gyermekeket.

Megkezdődött a nulla százalékos kamatú uniós hitel folyósítása. A Magyar Fejlesztési Bank már több mint 18 milliárd forint összegű hitelkérelmet rögzített. A Mikro, kis- és közepes vállalkozások versenyképességének növelésére szolgáló hitelprogramban meghirdetett 44 milliárd forintot elsősorban beruházásokra, termelőeszközök és forgóeszközök beszerzésére lehet felhasználni.

Folytatja a köznevelés átalakításáról szóló egyeztetéseket az oktatási államtitkársággal a pedagógus sztrájkbizottság - mondta a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke. Galló Istvánné az InfoRádió Aréna című műsorában megismételte kifogásait a szakképzés átalakításával, a kerettantervek kései kidolgozásával, a tananyaggal összefüggésben. Szerinte kérdéses ezek munkaerőpiaci hatása is.

Magyar Termék Nagydíjat és innovációs külön díjat kapott a MÁV Intercity Plusz kocsija. Csépke András a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója az InfoRádiónak elmondta: a vasúttársaság szakemberei által kifejlesztett, Szolnokon gyártott vasúti kocsik két prototípusa magyar és európai engedéllyel is rendelkezik.

Kialakíthatók a zárt vezetőfülkék az autóbuszokon - döntött a Budapesti Közlekedési Központ, miután egyeztetett a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségével. A munkáltató vállalta, hogy szeptember végéig az összes típusú autóbuszon felméri, illetve megtervezi, miként lehetne zárttá tenni a fülkéket. Az átalakítás még az idén megkezdődhet.

Nincs akadálya a magyar gyártású buszok forgalomba állításának a 3-as metró pótlásában - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. A BKK csak keretjellegű műszaki előírásokat határoz meg, konkrét gyártó, típus meghatározására nincs módja. A járművek szállításának határideje módosítható, így a magyar buszgyártók is bekapcsolódhatnak.

Közzétette a roamingdíjakra vonatkozó szabályok módosításának tervezetét az Európai Bizottság. Ennek értelmében az uniós állampolgárok 2017 júniusától évente 90 napig a belföldi feltételekkel megegyezően telefonálhatnak, küldhetnek SMS-t és használhatják az adatkeretüket az Európai Unió területén.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×