eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Mit csomagoljunk a gyereknek uzsonnára?

A gyermekek számára kizárólag olyan élelmiszert szabad csomagolni az iskolába, amely hűtés nélkül is eláll - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályvezetője. Zoltai Anna kiemelte, hogy főleg gyümölcsöt és zöldséget érdemes az iskolatáskába tenni.

„Soha ne engedjük a gyermekeket reggeli nélkül az iskolába” - javasolta az InfoRádióban a NÉBIH Vendéglátás és Étkeztetés Felügyeleti Osztályvezetője.

Zoltai Anna a legfontosabbnak a tízórai-uzsonna összeállításánál azt nevezte, hogy csak olyan élelmiszert adjunk a gyermeknek, ami bírja a hűtés nélküli állapotot. A finomságokat pedig legcélszerűbb kis csomagokban bekészíteni.

„Fontos, hogy ne csomagoljunk édességet, csokoládét , édes kekszeket, viszont bátran adjunk gyümölcsöket, közülük is részesítsük előnyben a szezonális gyümölcsöket. Nagyon jól bírja a szállítást az alma, a körte, a szilva, a szőlő, remekül becsomagolható a megtisztított és pálcikákra vágott répa és karalábé” - ajánlotta a szakember.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a gyorsan romló pástétomok, halas krémek, hal szeletek, tojáskrém csomagolását egyáltalán nem javasolják, hiszen ezeket nem tudja hűvösen tartani a kisgyermek és nagyon gyorsan megromlanak, miközben a gyerekek a romlott és romlatlan étel között nem tudnak különbséget tenni.

„Az is nagyon fontos, hogy megfelelő folyadék bevitel történjen, ezért csomagoljunk italt is a gyereknek az étel mellé. Legjobb szomjoltónak mi az ivóvizet találjuk, és kerülni javasoljuk a cukros, szénsavas italokat, üdítőket. Ha az italt jól lehűtött, jól záródó palackban tesszük az uzsonna mellé, akkor az segít abban, hogy hűvösen tartsuk az elfogyasztásig a tízórait” - jegyezte meg Zoltai Anna.

„Még egy tanácsunk van: ha valakinek a kisgyereke a szervezett közétkeztetésben igénybe veszi az ebédet, érdemes az étlapokat előre megfigyelni és ahhoz igazítani a tízórai és az uzsonna összeállítást” - tette hozzá a Nébih osztályvezetője.

Az ételek csomagolásánál a legfontosabbnak azt nevezte, hogy a csomagolás védje az élelmiszert a szennyeződéstől, és jól bírja a gyűrődést a gyermek táskájában. Ehhez már rendkívül jó uzsonna dobozok kaphatók. Fontos szempont ennek kiválasztásnál, hogy legyen könnyű, jól mosható, jól zárható, könnyen nyitható.

„Persze mindennap nézzünk bele a gyermek táskájába, az uzsonnás dobozt mossuk el és másnap tisztán pakoljunk bele” - fűzte hozzá Zoltai Anna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×