eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Fürjes: hónapokkal korábban kész lehet a Dagály

Nagyon kevés az olyan létesítmény Magyarországon, amelyet a 2024-es budapesti olimpiai pályázathoz kapcsolódóan kell megépíteni - mondta a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője az InfoRádióban. Fürjes Balázs elmondta, hogy hónapokkal a végső határidő előtt befejeződhet a Dagály Uszodakomplexum építése: még a tél végén, a tavasz beállta előtt átadhatják azt.

Az olimpiai pályázat győzelmének az értékét növeli, ha mind a négy pályázó a célszalag mögött áll – mondta a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője arra reagálva, hogy Róma nyáron megválasztott új főpolgármestere felvetette a visszalépés lehetőségét.

Fürjes Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában azt is elmondta, hogy milyen feladatokat kell elvégezni jövő őszig a játékokról döntő limai kongresszusig.

„Egyre részletesebben meg kell tervezni a budapesti olimpiát – a terv jelent helyszíneket és létesítményeket. Az alapvető tervünket már leadtuk februárban, ami nagyon épít az Agenda 2020-ra. Azért is pályázunk, mert 2024-ig az olimpia rendezésétől függetlenül szinte minden feltételünk adott lesz, a sportlétesítmények több mint 80 százaléka rendelkezésre fog állni olimpiától függetlenül” - ismertette Fürjes Balázs.

A kormánybiztos közölte, hogy a második leadási körben finomhangolást is el fognak végezni.

„Ezeket mind-mind a nemzetközi szakszövetségekkel való párbeszéd ihlette. Például a Hungexpo Budapesti Vásárcsarnok francia üzemeltető-tulajdonosa jelentős csarnok-irodafejlesztéseket tervez. Kiderült, hogy néhány sportágat azokban a kiállítási csarnokokban – amik egyébként is ott lesznek, és az olimpia után is ott maradnak – el tudunk helyezni. Egy másik ilyen változás lesz a pályázatban, hogy a nyitó- és a záróünnepséget a Puskás Stadionban tartanánk meg, ha sikerülne Budapesten olimpiát rendezni” - fogalmazott a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője.

Fürjes Balázs arról is beszámolt, hogy az utóhasznosítási terveket 15 éves távlatban kell elkészíteni.

Kiemelte:

„nagyon kevés létesítmény lesz az, amit 2024-ben nekünk az olimpia miatt kell megépítenünk. Öt vagy annál kevesebb sportlétesítmény lesz.”

„Tulajdonképpen még ez is túlzó szám, mert az atlétika stadion 15 ezres nézőszámmal megmarad” - tette hozzá.

A budapesti olimpia támogatottsága egyébként a négy pályázó közül jelenleg a harmadik, Rómát előzzük meg, ahol körülbelül 50 százalékos az olimpia támogatottsága.

Hónapokkal hamarabb elkészülhet a Dagály uszoda

A jövő évi vizes világbajnoksághoz kapcsolódóan, de nem annak a költségén újítják fel a Császár-Komjádi Sportuszodát. A létesítmény október és május között teljes rekonstrukción esik át, a külső medencék januárig nyitva lesznek.

Tartják az építési költségeket, vagyis sem a Dagály Uszodakomplexumhoz, sem az egyéb létesítményfejlesztésekhez kapcsolódó kiadások nem lépik túl az előirányzottat – mondta a kiemelt fővárosi beruházások kormánybiztosa.

Fürjes Balázs hozzátette: időben át tudják adni a reményei szerint olimpiai helyszínként szolgáló Dagály Uszodakomplexumot.

„Talán ma már kijelenthetjük, hogy hónapokkal a végső határidő előtt be tudjuk fejezni ezt a munkát. Az év elején csak a próbaüzemekre kerül sor, még a tél végén, a tavasz beállta előtt átadhatjuk”

- fogalmazott a 2024-es budapesti olimpiai pályázat vezetője.

Fürjes Balázs beszélt a Margit-szigeti Hajós Alfréd uszoda és a Császár-Komjádi Sportuszoda felújításáról is, utóbbiról azt mondta: ráfér az alapos rekonstrukció.

„A vizes vb arra is kitűnő alkalom, hogy végre elvégezzük azt, amire a vizes világbajnokságtól teljesen függetlenül szükség van. Így ez nem is a vizes vb költsége. Jó alaposan, kívül-belül felújítjuk: a belső medencéket, az öltözőket, a technikai létesítményeket, a gépészetet és a külső medencetereket is. Erre október és május között sor fog kerülni a Komjádi esetében” - jelentette ki Fürjes Balázs.

A kormánybiztos azt is közölte, hogy a külső medencéket a Császár-Komjádi Sportuszoda januárig nyitva tudják tartani, de Budapesten a Tüskecsarnok felépülésével, illetve az addigra várhatóan befejeződő BVSC uszoda felújításával január után is, a Császár-Komjádi Sportuszoda újbóli megnyitásáig lesz elég vizes felület.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×