eur:
400.27
usd:
362.93
bux:
0
2024. október 3. csütörtök Helga

Egyre több az öregségi nyugdíjas - lapszemle

A Magyar Idők Pölöskei Gábornéval, a KLIK elnökével készített interjút. A Népszabadság arról ír, hogy hiába indul két hét múlva a tanév, az új szakképzési rendszer körül nem szűnik a bizonytalanság.

A Magyar Idők Pölöskei Gábornéval, a KLIK elnökével készített interjút, aki szerint az őszi szünet végéig mindenhol véglegesítik a tankerületi központok székhelyét, és november végén megkezdődhet az iskolák átvétele az önkormányzatoktól. Az 58 tankerületi központ vezetőjét már kiválasztották, a tankerületek között pedig szétosztották a szükséges pénzügyi keretet. A KLIK-nek emellett már nincs szállítói, vagy bértartozása.

A Népszabadság arról ír, hogy hiába indul két hét múlva a tanév, az új szakképzési rendszer körül nem szűnik a bizonytalanság. Az új kerettanterv ugyan készen van, de rendeletben még nem rögzítették. A lap szerint a kaotikus helyzetre jellemző, hogy lesz egy új tantárgy, amelyhez még tankönyv sincs.

A Magyar Nemzet cikkéből kiderül: Ausztriából idén 7200 megkeresés érkezett menekültek visszatoloncolásáról, de ebből ténylegesen csak négy személyt adtak át Magyarországnak. A kormány álláspontja szerint ugyanis általánosságban a menekültek nem Magyarországon, hanem már Görögországnál beléptek az Európai unió területére, így az EU-s szabályok szerint oda kellene visszaküldeni őket.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: a felújításra váró kétmillió családi házból mindössze 2500-nak jutott pénz az Otthon melege program idei kiírásában. A keret néhány óra alatt kimerült. A lap emlékeztet: tavaly a kormány még úgy kommunikált, hogy hárommillió ingatlan rekonstrukciójához ad pénzügyi segítséget.

A Magyar Idők cikke szerint évről évre kevesebb a lőfegyverrel elkövetett bűntettek száma. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) statisztikája szerint két éve 74, tavaly 49, idén július végéig pedig 21 ilyen esetet regisztráltak. Legnagyobb számban a rablások elkövetői nyúlnak fegyverhez, ugyanakkor még ezen bűncselekmények száma is felére csökkent 2015-ben az egy évvel korábbi esetekhez képest. Tavaly hét embert öltek meg Magyarországon lőfegyverrel.

A Népszabadság Szent-Iványi István volt ljubljanai nagykövettel készített interjút, aki szerint a kormány tényleges működésére nem lesz hatása az októberi népszavazásnak, de a retorikájában dominálni fog, ezért nem mindegy, hogy 90 vagy csak 70 százalékos lesz-e a nemek aránya a baloldali szavazók egy részének esetleges távolmaradása esetén.

A Portfolio cikke szerint az elmúlt hat év számai alapján nem véletlen, hogy a kormány részéről rendszeresen felmerül az állami szektorban foglalkoztatottak létszámának csökkentése. A gazdasági portál által megkérdezett szakértő szerint a közszféra karcsúsításának gondolata gyakorlatilag az álmok - vagy inkább rémálmok - kategóriájába tartozik, azt ugyanis csak feladatmegszüntetéssel és hatékonyságjavulással lehetne megoldani.

A Pénzcentrum.hu összeállításából kiderül: bár az elmúlt években folyamatosan növekedett Magyarországon az öregségi nyugdíjasok száma, a hozzátartozói nyugdíjban részesülők egyre kevesebben vannak. Évről évre csaknem tízezer fővel csökken a számuk, leginkább azért, mert javultak a halálozási mutatók.

A Napi.hu arról ír, hogy hiába adhat némi lendületet a japán gazdaságnak a felkészülés a 2020-as nyári olimpia megrendezésére, a közgazdászok szerint az ugrást zuhanás követheti, rossz esetben súlyos következményekkel. Az előkészületek máris túl vannak néhány méretes botrányon.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.03. csütörtök, 18:00
Kovács Ákos
Kossuth-díjas zeneszerző, előadóművész
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×