eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Nem lesz határozatképes a hétfői rendkívüli ülés

A kormánypártok nem támogatják az ellenzéki pártok javaslatát a levélben szavazás megkönnyítésére, ezért várhatóan nem lesz határozatképes az Országgyűlés hétfőre összehívott rendkívüli ülése.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be a Házbizottság ülését követően, hogy a kormánypárti frakciószövetség csupán egy fővel képviselteti magát hétfőn az Országgyűlés jobbikos frakciójának kezdeményezésére, az LMP és az MSZP támogatásával, a levélben szavazás megkönnyítéséért összehívott rendkívüli parlamenti ülésen, mert véleményük szerint a kezdeményezés politikai értelemben rendkívül aggályos.

"Nem szabad a választási eljárási törvényt és az anyagi törvényt sem módosítani hogyha a választások ki vannak tűzve. Függetlenül attól, hogy az népszavazás, időközi választás, parlamenti választás vagy önkormányzati választás. Teljesen nyilvánvaló, hogy ez a kezdeményezés alapvetően rúgja fel ezt az általános elvet, tehát itt az ellenzék fittyet hány minden demokratikus normának és szokásnak."

Néhány hete téma a közbeszédben, hogy míg a magyarországi lakcímmel nem rendelkező állampolgárok, például Erdélyből levélben is szavazhatnak az október 2-ára kiírt kvótanépszavazáson, addig a magyarországi lakhellyel rendelkező, ám külföldön dolgozó vagy tanuló magyarok, például Londonból csak a helyi külképviseleten adhatják le voksukat.

Szávay István, a Jobbik országgyűlési képviselője a Házbizottság ülését követően diszkriminatívnak és a jogállamhoz méltatlannak nevezte, hogy a jelenlegi választójogi törvény különbséget tesz a voksolók között. Dúró Dóra, a Jobbik frakcióvezető-helyettese álságosnak tartotta a Fidesz álláspontját.

"A határon túli magyaroknak valóban adtak lehetőséget a beleszólásra, de ezeket a gazdasági menekülteket kizárják a politikai közösségből. Ők maguk is elismerték, hogy túlságosan nagy terhet ró ezekre az emberekre az, hogy úgy adják le szavazatukat, hogy akár több száz kilométert kell utazniuk ezért. A magyar államnak kötelessége biztosítani minden választópolgár számára, hogy élhessen a szavazati jogával."

A rendkívüli ülés összehívását aláírásaival támogató MSZP nem kívánt reagálni az elhangzottakra, Hadházy Ákos, az LMP részéről viszont úgy látta, hogy ezzel a szabályozással a népszavazás nem csak értelmetlen, hanem illegitim is lesz.

"Hiszen illegitim az a népszavazás ahol magyar és magyar ember között különbséget teszünk, az egyik így szavazhat, a másik úgy szavazhat."

Az Országgyűlés idén júliusban - szintén ellenzéki kezdeményezésre - már tartott rendkívüli ülést, ami a kormánypártok távolmaradása miatt szintén határozatképtelen volt. Akkor Szabó Tímea, a PM társelnöke, független országgyűlési képviselőként javasolta a városligeti beruházást lehetővé tevő Liget-törvény megsemmisítését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

Az MI kinyitja a világot az okostelefon-használóknak, de ezt nem mindenki élvezheti

A legújabb, legfejlettebb mesterséges intelligencia-funkciók továbbra is a csúcskategóriás készülékek privilégiumai maradnak – mondta az InfoRádióban a hwsw.hu informatikai szakportál újságírója. Koi Tamás hozzátette: még jó ideig csak azok számára lesznek elérhetők ezek a funkciók, akik a legmodernebb, legdrágább telefonokat vásárolják meg.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×