eur:
385.9
usd:
355.2
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Ünnepel az Állatkert

Megnyitásának 150 éves évfordulóját ünnepli kedden a Fővárosi Állat- és Növénykert. Ebből az alkalomból egész napos, zenés családi programokkal várják az érdeklődőket.

Meghosszabbított nyitva tartással, este 10 óráig várja kedden látogatóit a 150 éves Fővárosi Állat- és Növénykert – tájékoztatta az InfoRádiót Hanga Zoltán, az intézmény szóvivője.

A budapesti létesítmény a világ egyik legrégebbi állatkertje. Alapításának gondolata már a reformkorban, az 1820-as év 1830-as években is felvetődött.

Az „alapító atyák" között volt Szabó József geológus, Kubinyi Ágoston, a Nemzeti Múzeum igazgatója, Gerenday József, a Füvészkert igazgatója, és legfőképpen Xántus János, aki ekkorra már elismert zoológus és etnográfus volt. Ő lett aztán az igazgatója Magyarország első állatkertjének, amely 1866. augusztus 9-én a déli harangszóra nyitotta meg kapuit.

30 évvel később azonban csődbe ment, ugyanis az akkori hatóságok olyan magas bérleti díjat állapítottak meg, hogy azt nem tudták kigazdálkodni. Az Állatkert azonban nem szűnt meg, hanem azt 1907-ben Budapest főváros vette át.

Bárczy István főpolgármester programjának keretében több mint négymillió aranykoronás költségen teljesen újjá is építették. A kert ma is meglévő műemlék épületeinek többségét ekkor adták át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
62 drónnal indított támadást Ukrajna orosz területek ellen - Háborús híreink hétfőn

62 drónnal indított támadást Ukrajna orosz területek ellen - Háborús híreink hétfőn

Oroszország arról számolt be, hogy Ukrajna vasárnap 62 drónnal indított nagyszabású támadást orosz területek ellen, ami egy dél-oroszországi olajfinomító működésének leállását eredményezte, és amerikai, francia valamint ukrán rakéták is célba értek az orosz ellenőrzés alatti területeken. A finomító egy magánvállalat, amely évente mintegy 4 millió tonna kőolajat dolgoz fel. Legfontosabb háborús híreinket hétfőn az alábbiakban foglaljuk össze.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×