eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Nagy segítség a magyar transzplantációban a nemzetközi szervcsere lehetősége

A magyarországi szervátültetések 20 százalékában külföldről érkezik a donorszerv - mondta az InfoRádiónak az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs igazgatója. Mihály Sándor emlékeztetett arra, hogy 2013 júliusa óta Magyarország az Eurotranszplant tagja.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs igazgatója elmondta, évente körülbelül 600-620 új beteg kerül fel a magyar transzplantációs várólistára.

„Mintegy 700 beteg vár veseátültetésre, 100-120 májültetésre, 50 szívre, 11-11 beteg kombinált vese és hasnyálmirigy-, illetve tüdőtranszplantációra. Ezek csak a magyar számok, az Eurotranszplantban 15-16 ezer beteg várakozik transzplantációra.”

Mihály Sándor hozzátette, Magyarországra tavaly 82 szerv érkezett és 497 transzplantációt végeztek. A szervek 20 százaléka külföldről érkezik.

Ezen az arányon alapvetően nem kell változtatni. A transzplantációhoz az aktuálisan rendelkezésre álló donorszervhez a recipiens kiválasztását számos szempont befolyásolja. Az egyik az, hogy minél jobb egyezésű legyen a donor és a recipiens, ez indokolttá teszi bizonyos esetekben a szervek távolabbi helyszínekre küldését. Egy másik szempont viszont, hogy minél hamarabb beültessék az eltávolított szervet, ez inkább azt teszik indokolttá, hogy lehetőség szerint az országokon belül használják fel.”

Vannak viszont olyan esetek, amikor mindenképpen indokolt a nemzetközi szervcsere, ilyenek a sürgősséggel, leggyakrabban májra váró vagy a hiperimmunizált vesebetegek – fűzte hozzá az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs igazgatója.

Ez olyan lehetőség a magyar transzplantációban, ami nemzetközi együttműködés nélkül nem valósulhatna meg egy ekkora populációban, mint Magyarország” -hangsúlyozta Mihály Sándor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az éghajlatváltozás következménye: szebb jövő vagy apokalipszis?

Az emberi társadalom az innovációnak és globalizációnak köszönhetően korábban képes volt felszabadítani magát a klíma uralma alól, de mára új függőség alakult ki az ember által létrehozott éghajlati rendszerrel szemben. Az elmúlt évtizedekben a fosszilis energiatermelés növekvő mértéke hozzájárult az üvegházhatás fokozódásához, ami jelentős hőmérséklet-emelkedést és időjárási szélsőségeket eredményezett. A fogyasztás mérséklése és a globális energiatermelés dekarbonizálása elengedhetetlen a jövő katasztrófáinak elkerüléséhez. A célok eléréséhez progresszív adózási rendszerek és nemzetközi együttműködés szükséges, különös tekintettel a megújuló energiaforrásokra történő átállásra. Enélkül az emberiség a közeljövőben pusztító ökológiai válságokkal nézhet szembe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×