eur:
394.8
usd:
365.37
bux:
71738.76
2024. július 3. szerda Kornél, Soma

HÉV vagy villamos Csepelen?

Nem a HÉV-et villamosítaná, hanem az észak-déli regionális gyorsvasút, vagyis az 5-ös metró megvalósítását készítené elő a Párbeszéd Magyarországért - mondta az InfoRádiónak a párt elnökségi tagja.

„A Magyar Közlönyben megjelent információk alapján július 20-án született egy kormányhatározat arról, hogy az olimpia rendezéshez kapcsolódó bizonyos beruházások engedélyezési terveinek elkészítéséhez forrást biztosít a kormány. Ebben szerepel a csepeli HÉV villamoshálózatba történő integrálása is” - mondta Hudák János.

A Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagja hozzátette, ez alapján úgy tűnik, eldöntött tény, hogy villamossá alakítják a HÉV-et, és ennek az engedélyezési tervei készülnek a közeljövőben.

„Szakértők aggályaikat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy ez megvalósítható-e, optimális-e. Még nem tudni, hányas villamosvonalakba akarják integrálni, ezért úgy gondoljuk, amíg ez nem tisztázódik, nem szabad elkészíteni az engedélyezési eljárási terveket ” - hangsúlyozta Hudák János.

Az ellenzéki párt csepeli önkormányzati képviselője kiemelte, álláspontjuk szerint a budapesti hosszú távú tervekben szereplő, 2030-ig előirányozott észak-déli regionális gyorsvasút, az úgynevezett 5-ös metró megvalósítását kellene elkezdeni.

„A jelenlegi csepeli és a ráckevei HÉV összekapcsolását jelentené, sőt a távlati tervek szerint a szentendreivel is össze lehetne kötni. Ha ehelyett a villamossá alakítás történik meg, ez a hosszútávú terv sérül” - jegyezte meg Hudák János.

A PM elnökségi tagja az aggályaikról azt mondta, a villamosítás elfogadott mestertervében több helyen is szerepel, hogy régi Tátra villamosokat használnának a vonalakon, bár ezt a fideszes vezetés többször is cáfolta. A párt úgy gondolja, a HÉV-nek a villamosoknál sokkal nagyobb a kapacitása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

Nem hagyja annyiban az Árpád hídi ámokfutó őrizetének enyhítését az ügyészség

A Fővárosi Főügyészség fellebbezést nyújtott be az ellen a bírósági döntés ellen, amely szerint az egy éve halálos balesetet okozó Árpád hídi autós Budapest közigazgatási határain belül szabadon mozoghat. Az InfoRádió Rab Ferencet, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjét kérdezte az ügyben.

Seremet Sándor: fontos jelzést küldött Orbán Viktor a kijevi látogatásával

A miniszterelnök kijevi látogatása cáfolja azt a narratívát, amely szerint a magyar kormány ukránellenes lenne – erről beszélt az InfoRádióban a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója, a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ kutatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Jó a hangulat, felfelé vették az irányt a tőzsdék

Pozitív hangulatban telik a kereskedés az európai tőzsdéken, ezzel a régió piacai javítani tudnak a tegnapi eséshez képest. Ehhez képest az USA-ban sokkal visszafogottabb mozgásokat látunk annak ellenére, hogy a friss adatok a munkaerőpiac lassulását mutatták, ami jó hír lehet a Fed kamatvágása szempontjából. Nagyobb mozgásokra azonban nem kell ma számítani az USA-ban, hiszen a Függetlenség Napja miatt már ma is korábban zár a tőzsde, holnap pedig nem lesz kereskedés, tehát várhatóan kisebb volumenekre lehet számítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×