eur:
416.11
usd:
400.5
bux:
79973.37
2025. január 7. kedd Attila, Ramóna

A Balatont is elérte a gasztroforradalom

A Magyar Konyha nyári mellékleteként immár negyedik alkalommal jelent meg a Balatoni Gasztronómiai Útikalauz. A kiadványról a szerkesztője beszélt az InfoRádióban.

A Balatont is elérte a gasztroforradalom

Madary Orsolya elmondta, az első kiadvány készítésekor 170 címet találtak. Most már 336 étterem, bisztró, cukrászda, strandbüfé és termelőhely szerepel benne.

„Nagyon megváltozott a Balaton gasztronómiai kínálata, ezért idén egy egész hónapot töltöttünk azzal, hogy az új helyeket végigjárjuk. Májusban hat stáb járta körbe a Balatont, és már a Velencei-tó és Székesfehérvár környékét is, hogy megtalálja az új helyeket” - mondta a Balatoni Gasztronómiai Útikalauz szerkesztője.

Madary Orsolya elmondta, tapasztalataik szerin nagyon sok új vendéglátóhely van és jobb minőséget képviselnek, igényesebbek.

Az Aligától Vonyarcvashegyig tartó tesztelésről a szerkesztő azt mondta, úgy kell elképzelni, mint a klasszikus étteremkalauzok munkáját.

„Úgy éreztük magunkat, mint a Michelin-kalauz ellenőrei, mert titokban mentünk. Sokszor aztán felfedtük magunkat, ha valami nagyon ízlett, megkérdeztük, mi lesz a nyári ajánlat, mit írhatunk még be a guide-ba. Fotóst csak akkor küldtünk, ha biztosak voltunk, hogy bele fog kerülni a kiadványba” - tette hozzá Madary Orsolya.

Ez főleg a toplistákra igaz, amiből nyolc készült - tette hozzá.

„Ezek a Magyar Konyha szerkesztőségének szubjektív listái, a mi véleményünk, akik már nagyon sok ideje foglalkozunk a gasztronómiával, sok helyen kóstoltunk. Persze előfordulhat, hogy másnak más a véleménye, hiszen az ízlések különböznek. A kiadványban szereplő 336 helyet szerintünk érdemes kipróbálni” - hangsúlyozta a kiadvány szerkesztője.

Madary Orsolya azt is jelezte, idén teljesen más szempontokat vettek figyelembe. Mint mondta, érdekesség, hogy elindult egy újhullámos strandbüfé-divat. Már a strandokon is próbálnak minőségi alapanyagokkal dolgozni. Szerencsére, hiszen ott érdemes enni, ahol fürdünk – tette hozzá a kiadvány szerkesztője.

„Megjelentek azok a helyek, ahol akár mangalicakarajt is ehetünk egy rendes fapados kisbüfében, és van, ahol a fish and chipshez hasonló, magyar harcsa és krumpli ételt lehet kapni. Megjelentek olyan ételek, amelyek a magyar ízlésnek felelnek meg és minőségi alapanyagokból készülnek. Ez azért is nagyon fontos, mert a Balaton környékén rengeteg minőségi alapanyag található; például hal-, vadfeldolgozó, sajt- és lekvárkészítő, stb.” - emelte ki Madary Orsolya.

Hozzátette: „az a vendéglátós, aki nem használja ki ezeket a lehetőségeket, igenis hibás. Szerencsére azonban már egyre többen vannak, akik az igényes, minőségi alapanyagokból főznek.”

A nyolc toplistát részletezve Madary Orsolya azt mondta, van, ami az éttermeket, a borászatokat, strandbüféket, cukrászdákat és a vitorláskikötőben lévő éttermeket rangsorolja.

„Két részre osztottuk az éttermeket, mert már a déli parton is annyi jó helyet találtunk, azt gondoltuk, nem elég egy tízes lista a két part kínálatára. A déli part nagyon feljött. Siófok környékén például tavalyhoz képest egyről háromra nőtt a cukrászdák száma” - jegyezte meg a szerkesztő.

Madary Orsolya hozzátette: „tavaly még lángos- és halsütők is szerepeltek a toplistákban, de annyi visszajelzés érkezett, hogy milyen rossz minőségű olajban sütik az ételeket, ezért született inkább a strandbüfé-sorrend, hogy megtaláljunk más strand streetfoodokat is.”

A Balatoni Gasztronómiai Útikalauz szerkesztője összegezve elmondta, a fővárosi gasztroforradalomhoz hasonlóan Balaton környékén is rohamos a fejlődés. Nem csak azért, mert a vendéglősök rájöttek, hogy a helyi alapanyagok használata mellett a regionalitás és a szezonalitás is jól működhet. Már nemcsak a nagy éttermek, hanem lassanként a bisztrók, kisvendéglők, sőt a strandbüfék is ennek szellemében és minőségi módon készítik az ételeiket. Ehhez nem árt egy jó szakács is, bár sok a hiány, már ez is jellemző a Balaton partján – jegyezte meg Madary Orsolya.

Címlapról ajánljuk
Gémesi György: kemény év vár az önkormányzatokra, sok település kényszerült adóemelésre

Gémesi György: kemény év vár az önkormányzatokra, sok település kényszerült adóemelésre

A forráshiány és az elvonások miatt reálértékben kevesebb pénzből kell gazdálkodniuk az önkormányzatoknak idén, mint 2024-ben – mondta az InfoRádióban a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke. A gödöllői polgármester szerint az önkormányzatoknak nem maradt más lehetősége, mint az adóemelés és bizonyos kiadások visszafogása annak érdekében, hogy biztosítani lehessen a mindennapi működést.

„El tudjuk érni, hogy Putyin rábólintson, próbálják meg meggyőzni Zelenszkijt”

A pozsonyi parlament alelnöke szerint a szlovák kormány képes lenne elérni, hogy Vlagyimir Putyin részt vegyen az orosz-ukrán háború lezárását előidéző béketárgyaláson, amennyiben azt Pozsonyban tartanák. Andrej Danko megerősítette, hogy találkozni fog az orosz parlament és kormány képviselőivel. A szlovák ellenzéket arra szólította fel, hogy ők győzzék meg ugyanerről Volodimir Zelenszkijt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.01.07. kedd, 18:00
Aczél Petra
kommunikációs szakértő, a MOME rektorhelyettes
Trump ígéreteire rángatták a tőzsdéket

Trump ígéreteire rángatták a tőzsdéket

Vegyes mozgásokat mutattak az ázsiai tőzsdék a hétfői kereskedésben, míg Európában pozitív elmozdulásokkal indult az új hét. Az európai piacokon dél környékén begyorsult az emelkedés azt követően, hogy információk szivárogtak ki Donald Trump vámemelési terveivel kapcsolatban, később azonban elfogyott a lendület, miután Trump cáfolta a lapértesüléseket. Mindeközben az amerikai tőzsdék emelkednek a tech szektor vezetésével. A mai napon ugyan még nem érkeznek igazán piacmozgató makroadatok, azonban a hét későbbi részében több fontos amerikai munkaerőpiaci mutató is napvilágot lát majd.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×