eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Keleten felhőszakadás és jégeső is lehet

Az ország keleti, délkeleti harmadán szórványosan, másutt csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar, főleg keleten helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet.

A többórás napsütés mellett a Dunántúlon és a középső országrészben kevesebb, míg a Tiszántúlon több felhőre számíthatunk. Az ország keleti, délkeleti harmadán szórványosan, másutt csak néhol alakulhat ki zápor, zivatar, főleg keleten helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet.

Eleinte a Dunántúl északi részén az északnyugati, másutt a délnyugati, nyugati szél megélénkülhet, néhol megerősödhet. Kedden többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarban viharossá fokozódhat a szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 19 fok között alakul, a Dunántúl délnyugati részén lesz a leghűvösebb.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 24 és 30 fok között valószínű.

 Frontok jönnek-mennek Európában

Európában a Brit-szigetek és Skandinávia térségében egymást követik a légköri frontok, arrafelé sok a felhő, gyakran esik az eső.

Ezzel szemben az Ibériai-félszigettől Csehországon át egészen a Kelet-európai-síkság középső részéig viszonylagos magasnyomás hatására napsütés a jellemző, helyenként előforduló záporral, zivatarral.

Olaszország feletti középponttal légörvény okoz változékony, záporokkal, zivatarokkal tarkított időt a Földközi-tenger középső tájain, a Balkán-félszigeten, az Alpok térségében és a Kárpát-medence döntő részén. A felsorolt területeken heves zivatarok is létrejönnek felhőszakadás, jégeső és szélvihar kíséretében.

Nyugat-, Északnyugat-Európában több helyen 20 fok körül, vagy az alatt marad a hőmérséklet a legmelegebb órákban, míg Közép- és Kelet-Európában jellemzően 25, 31 fokot mérnek délutánonként.

Kontinensünkön a leghűvösebb Skandinávia északi, északnyugati vidékein van, ott helyenként 10 fok alatt marad a maximum-hőmérséklet, eközben Görögország déli, délkeleti részén néhol 40 fok körüli hőség tombol.

A Kárpát-medence fölé az előző időszakhoz képest már kevésbé nedves levegő érkezik, ezért egyre kevesebb helyen eshet, emellett nyugaton is melegszik az idő.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×