eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Augusztus végéig tart az ásatás a József nádor téren

A József nádor téri építkezés előtti feltáráson eddig egy 17. századi muszlim temető és egy késő középkori falu nyomaira bukkantak - mondta az ásatást vezető régész. Időjárástól függ, hogy mikor fejezzük be a feltárást, de nagyjából valamikor augusztus végén – közölte Tóth Anikó.

„A feltárást május 23-a óta végezzük, előtte gépi földmunkával leszedtük a térről azt a mennyiségű földet, amivel még nem sértettünk régészeti emlékeket” - ismertette az ásatásvezető régész.

Elmondta, hogy a területen két különböző időszakból maradtak régészeti leletek.

„A későbbi – amivel most elsősorban foglalkozunk – egy 17. századi temető, aminek a maradványait tárjuk fel. Ez egy igen nagy méretű, normális polgári temető” - ismertette.

Elmondta, hogy az itt talált leletek egy része, a csontok a Természettudományi Múzeum Embertani Tárába kerülnek, ahol az antropológus megvizsgálja őket.

„A temetőben van néhány turbános sírkő, amelyek a Budapesti Történeti Múzeum gyűjteményébe kerülnek. Ezek alapján úgy tűnik, hogy nem keresztény, hanem muszlim temető volt. De azt nem tudjuk megmondani, hogy bosnyákok voltak, vagy egyéb balkáni népesség, akik a muszlim hitet vallották. Valószínűleg nem törökök, mert törökök nem voltak itt ennyien, de mindenképpen muszlim hitűek voltak” - mondta Tóth Anikó.

„Az biztos, hogy nagyon sok munka vár még ránk: eddig 225 temetkezés került elő, amiből még nincs mind feltárva, de már a vége felé járunk. Még várható egy későközépkori település maradványainak feltárása is” - közölte az ásatásvezető régész.

Időjárástól függ, hogy mikor fejezzük be a feltárást, de nagyjából valamikor augusztus végén – tette hozzá Tóth Anikó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Lapértesülés: a Schadl-ügy egyik tanúja vesztette életét az Árpád hídi tragédiában

B. Ervin a Suzukiban ült, hírek szerint az élettársával, mindketten azonnal meghaltak. A férfit korábban Schadl György biztatta arra, hogy pályázzon végrehajtónak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×