eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

A magyar közbeszédet mérgező portálokról nyilatkozik Trócsányi

Konferenciát szervez a magyar és az izraeli igazságügyi minisztérium hétfőn Budapesten Internethasználat és felelősség - Jogi eszközök az online gyűlöletbeszéd megfékezésére címmel - mondta Trócsányi László igazságügyi miniszter vasárnap az MTI-nek.

A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a világháló veszélyeire, valamint áttekintsék, hogy az egyes személyek vagy nemzetek méltóságát sértő törekvésekkel szemben hogyan használhatók a jog eszközei - mondta Trócsányi László, hozzátéve: meghívására a konferencián részt vesz és nyitóbeszédet mond Ajelet Saked izraeli igazságügyi miniszter.

A szaktárca vezetője szólt arról, hogy a véleménynyilvánítás alkotmányos szabadsága a polgári fejlődés egyik mérföldköve volt, a francia nemzetgyűlés által 1789-ben elfogadott emberi és polgári jogok nyilatkozatának vonatkozó rendelkezése ma is "zsinórmértékül" szolgál. Hozzátette: Magyarország ötéves alaptörvénye implementációjának, gyakorlatba ültetésének szempontjából is fontos, hogy áttekintsék a hazai mellett más államok gyakorlatát.

Hangsúlyozta: közismert, hogy a magyar közbeszédet mennyire mérgezik egyes portálok - köztük a kuruc.info -, amelyek éppen a joggal visszaélve fejtik ki tevékenységüket. Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt sem, hogy egyes sérülékeny csoportok - például a gyermekek, fiatalok - milyen könnyen a világhálón rájuk leselkedő veszélyek áldozataivá válhatnak - fejtette ki a miniszter.

Elmondása szerint kettős céljuk van: fel akarják hívni a figyelmet a veszélyekre és a megoldás felé is lépéseket szeretnének tenni, ezért vesznek részt az igazságügyi miniszterek mellett bírák, ügyészek, a médiahatóság képviselői és jogtudósok a konferencián.

Ilan Mor izraeli nagykövet azt mondta, a két ország közös érdeke, hogy harcoljanak a gyűlöletbeszéd ellen az interneten és a közösségi médiában. Ez konferencia nagyon fontos lépés ennek a szándéknak a megvalósításában - tette hozzá.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×