eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A hitel nem támogatás - lapszemle

A Népszabadság arról ír, ugyanattól a cégtől rendel sínszálat a BKV, amelyiktől az 3-as metróét vették, de azok máris kezdenek kilapulni. A Magyar Idők úgy tudja, megszűnik a verseny a kórházi termékek piacán.

A Népszabadság arról ír, hogy a BKV 34 ezer sínszálat készül rendelni a metrófelújításhoz attól a cégtől, amely az előző években is szállított az M3-as metró részleges pályacseréjéhez. A sínek jó része egy év után elkezdett kilapulni, miközben legalább 15 évet ki kellett volna bírniuk.

A Magyar Idők úgy tudja, hamarosan csak a jelenleginél drágábban juthatnak majd műtősapkához, köpenyhez vagy operációs lepedőkhöz a kórházak, miután megszűnik a verseny az egyszer használatos, nem szőtt textíliák piacán. Az intézmények ma még tíz cégtől rendelhetnek ilyen terméket, de hamarosan kizárólag valamelyik börtöncégtől szerezhetik be azokat.

A Magyar Nemzet szerint a hitel nem helyettesíti a támogatást a lakásfelújításnál, a családok 87 százalékának nincs elegendő megtakarítása vagy jövedelme ahhoz, hogy vissza nem térítendő támogatás nélkül vágjon bele energiahatékonysági korszerűsítésbe. A lap azt írja, hogy a magyar épületállomány rendkívül elavult energiahatékonysági szempontból, a 4,3 milliós magyarországi lakásállomány mintegy 70 százaléka szorulna modernizálásra - írja a lap.

A Népszabadság arról ír, hogy meglepetést és felháborodást keltett a Budapesti Műszaki Egyetemen meghirdetett pályázat, amelyben Szíria régészeti terepmunkára keresnek egyetemistákat. A Külügyminisztérium utazásra nem javasolt térségek közé sorolja Szíriát, a kutatás vezetője szerint azonban nincs ok az aggodalomra. Major Balázs hozzátette: a terepmunkára sokszoros a túljelentkezés.

A Magyar Idők írása szerint a színesfémtolvajok évente százmillió forintos nagyságrendű kárt okoznak az Elmű-Émász társaságcsoportnak lopásokkal és rongálásokkal, és az E.On is többmillió forintos kárról számolt be több . Az E.On 2010-ben még 381 transzformátorrongálást regisztrált, tavaly már csak 15 esetben történt ilyen. A transzformátorok épségét ugyanis lopásjelző készülékek felügyelik.

A Napi.hu információ szerint a halálesetek egyharmada az orvostudomány jelenlegi állása szerint elkerülhető lenne az EU-ban. Magyarországon több mint 24 ezer ember azért halt meg, mert nem kapott megfelelő időben ellátását, ez a halálozások 41,5 százaléka. A korai halálozás egy részét a szívroham, a rák, a magas vérnyomás és tüdőgyulladás okozta.

A Magyar Idők interjút közöl a földművelésügyi miniszterrel. Fazekas Sándor a lapnak elmondta: a 2010-es kormányváltás óta felére csökkent a Magyarországon működő nagygazdaságok száma, így a hazai birtokszerkezetben a kisgazdaságok aránya egyre közelebb kerül a kormány által kitűzött 80 százalékos célhoz. A miniszter arról is beszélt, hogy a földértékesítési programban eddig 11 ezer termelő jutott termőföldhöz, jelentős részük családi gazdálkodóként vásárolt be az árveréseken.

A Világgazdaság arról ír, hogy eladja a balatonfüredi kikötőben parkoló vitorlásait, köztük egy, a Kék Szalagon is indult hajóját az MKB Bank. A 27 vitorlás kikiáltási ára 60 millió forint.

A lap szerint a kiárusítás oka az lehet, hogy a június végéig privatizálandó MKB Bank reorganizációjának egyik feltétele a szigorú költségcsökkentési program végrehajtása.

A Napi.hu arról számol be, hogy egyelőre nem lehet tudni, hogy kivonja-e a forgalomból a Magyar Nemzeti Bank az ötforintosokat. A lap szerint ugyanis az MNB érmegyártásra tavaly 3 milliárd forintot fordított, de hogy ebből mennyi tettek ki az ötösök, az nem derül ki. További részletek a 9 óra után kezdődő Üzleti Reggeli című műsorban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×