eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

A legkisebbekre a legveszélyesebb a rotavírus

Több mint kétezer kisgyermeket kezeltek kórházban rotavírus miatt az idei év első négy hónapjában. Az elsősorban kiszáradással járó fertőzés a legkisebbekre veszélyes, a vírus gyorsan terjed és emberi kézen is órákig életképes - mondta az InfoRádióban a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

Póta György kiemelte, csak a vírusigazolásra is kórházba kerülő fertőzötteket tudják pontosan diagnosztizálni, azokról nincs adat, akiket rotavírus-gyanúval, de enyhébb lefolyás miatt otthon kezelnek. Ezért biztos, hogy sokkal többen estek át rotavírus-fertőzésen.

A Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta, elsősorban a kis közösségbe járókat, óvodásokat veszélyezteti a rotavírus, de csecsemőkorban legsúlyosabb a lefolyása, ők kerülnek leginkább kórházba. Cseppfertőzéssel, széklettel terjed. Nagyon ellenálló, szabadon is életképes, ezért tud erős járványokat okozni – tette hozzá Póta György.

Mint mondta a megelőzéséhez a higiénés szabályok betartására, a távolságtartásra érdemes figyelni. Felnőttekre is veszélyes, de a lefolyás náluk sokkal gyengébb, ritkán jutnak kórházba, ez inkább csak a legyengült szervezeteknél fordul elő – jegyezte meg a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke.

A rotavírusnak több törzse is van, az oltás a leggyakoribbak ellen készült. Előfordulhat, hogy valaki az oltás ellenére egy ritka törzstől kapja meg a fertőzést, de a beledolgozott törzsek ellen teljes védelmet nyújt – hangsúlyozta Póta György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×