eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Még mindig homály fedi az uniós kártyák sorsát

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezése miatt nem lesz fennakadás a TAJ-kártyák, illetve az Európai Egészségbiztosítási Kártyák kiadásában - ígéri az OEP. Egyelőre az egészségbiztosító sem tud többet az átalakításról a sajtóban megjelent híreknél.

A kormány még május elején döntött az Országos Egészségbiztosítási Pénztár átszervezéséről. A miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt közölte, hogy a kormányhatározat már elkészült, a miniszterelnök azonban még egyeztet a kérdésről.

Lázár János azt is elmondta, hogy meg fognak bízni egy magas beosztású szakértőt, hogy az egészségbiztosítási pénztár feladatait szétválassza a Magyar Államkincstár és az Emberi Erőforrások Minisztériuma között.

Lázár János szokásos, csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta, már kiválasztották azt a személyt, aki elvégzi ezt a feladatot és a határidőt is kijelölték.

„Ennek a rendszernek a megerősítésére és az OEP egy részének az államkincstárba integrálására egy megfelelően alkalmas személyt fog a miniszterelnök felkérni, aki az OEP és az államkincstár átalakítását le fogja vezényelni. A személyt lényegében kiválasztottuk. Várhatóan 2017. január 1-jével helyettes államtitkári szintre kell az OEP-et beállítani” - közölte Lázár.

A miniszterelnökséget vezető miniszter a feladatok elosztásáról is beszélt.

„Abban szakmai konszenzus teremthető, hogy a magyar államnak legyen egy kifizetési pontja, ügynöksége: a Magyar Államkincstár. A Magyar Államkincstár legyen fölfejlesztve, minden természetbeni juttatás, támogatás azon keresztül legyen kifizetve. Az OEP minimális része megy a kormányhivatalokba, ami hatósági feladatokat jelent, jelentős része pedig a minisztériumba” - jelezte a miniszter.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár sajtóosztályán egyelőre nem tudtak többet a médiában megjelent híreknél. Közölték, miután semmilyen információjuk nincsen, azt sem tudják megmondani, hogyan fog történni a jövőben a TAJ-kártyák kiadása, megújítása, illetve a háromévente lejáró Európai Egészségbiztosítási Kártyák kiadása és megújítása. Azt azonban közölték, fennakadás nem lehet a rendszerben. A most, illetve a közeljövőben esedékes állampolgári ügyeket a konkrét döntések megszületéséig az eddigi eljárásoknak megfelelően továbbra is elvégzik.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának sajtóosztályán szintén a csütörtöki kormányinfón elhangzottakra hivatkoztak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×