eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek

Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek

Hemzsegnek a hibák a középiskolai kísérleti történelem tankönyvekben - hívja fel a figyelmet a Történelemtanárok Egylete. Hidas Gábor, az egylet tankönyvelemző műhelyének térképésze az InfoRádiónak azt mondta, a javítások ellenére még mindig nagyon sok a súlyos pontatlanság.

„A vízrajz nem jó a térképeken, nincsenek víznevek. Rengeteg földrajzi név hiányzik, nincs földrajzi környezet, amelybe be lehet helyezni az egyes eseményeket. Vannak nagyon konkrét hibák, például Magyarország határa a Kárpátok gerincén fut, de a gerinc általában vízválasztó és itt olyan folyók láthatók, amelyek elindulnak az országhatáron belülről, átmennek a vízválasztón és úgy folynak tovább – ilyen a valóságban elképzelhetetlen, teljes nonszensz” - mondta Hidas Gábor, a Történelemtanárok Egyletének térképésze.

Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek

Hozzátette: tartalmi hibák és ábrázolásbeli problémák is akadnak. A vallási térképeken például lutheránus területre esik Debrecen, amit kálvinista Rómának is hívnak, a dél-franciaországi hugenották területe pedig átcsúszik Spanyolországba.

„Rengeteg topográfiai hiba fordul elő és felcserélt településeket is látni. Eszék nem a Dráva mellett, hanem jóval északabbra található. Ha nem a folyó mellett fekszik, akkor miért kellett hidat verni a folyó fölött a törököknek? Egy másik helyen Drégely felkerült a Felvidékre Divény helyére, Szeged pedig elkerült a Maros-Tisza összefolyásától az Alföldre” - számolt be a hibákról a térképész.

Mint mondta, a tárgyilagosság kedvéért hozzá kell tenni, hogy az első kiadáshoz képest sokat javítottak a könyveken. A Történelemtanárok Egylete jelezte a problémát és alapos kritika is készült a kilencedikes történelemkönyvről.

Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek

„A középiskolai és az általános iskolai tankönyvek is nagyon sok hibát tartalmaznak. Hivatalosan a rendelet szerint két darab tankönyv lehet fent a tankönyvjegyzéken, ezekből lehet választani, de még azok a korábbi tankönyvek is szerepelhetnek a jegyzéken, amelyeknek van érvényes tankönyvi engedélye” - fogalmazott Hidas Gábor.

Hozzáfűzte: 2012-ben, amikor megjelent az új kerettanterv, a tankönyvkiadók is az új kerettanterv felé igyekeztek igazítani a meglévő tankönyveiket, ezért tankönyvi engedélyt kaptak. Ezek az engedélyek 5 évre szólnak és 2018-ban fognak lejárni. 2018-tól valószínűleg már csak az állami tankönyvek maradnak a jegyzéken.

Arra a felvetésre, hogy van-e fogadókészség a jelzett hibák kijavítására, Hidas Gábor úgy válaszolt:

„Nekem olyan érzésem van, hogy elbeszélünk egymás mellett, „a mundér becsülete” miatt. Eleresztjük a fülünk mellett a hibákat és úgy teszünk, mintha ezek a tankönyvek alapvetően jók lennének” - mondta Hidas Gábor, a Történelemtanárok Egyletének térképésze az InfoRádiónak.

Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek

Ilyen hibák fordulnak elő a tankönyvekben - Hidas Gábor szemléltető magyarázata a térképekhez

"A tizenötéves háború térképén látszik a jelenség, amiről beszélünk. A határ a vízválasztón fut, a folyók pedig nem igazodnak ehhez. A reformkor kultúrája és gazdasága térképeken összevissza futnak a folyók északon és keleten is.

A tizenötéves háború térképén teljes a káosz északon a települések között. Drégely és Divény, Hollókő és Somoskő helyet cserélt. Magyarország északkeleti részéről két török hadjárat is indul, amelyből az egyik sajátos módon a török kézen levő Pestet támadja.

A reformkori kultúra térképén Szeged a Tisza–Maros összefolyásától „becsúszott” a Duna–Tisza közére.

A reformkor gazdasága térképen viszont barnaszenet bányásznak a Duna–Tisza közén.

A nemzetiségek a XIX. században térképen horvátok élnek a lengyel határ mellett, románok Bácskában, de ugyanott szerbek nem. Hatalmas folt jelez németeket délen, a Dunától északra, de a baranyai és tolnai svábok szinte teljesen eltűntek. Az eltűnt svábok helyén és a nyugati országhatár mentén viszont egy, a jelmagyarázat által nem említett, ismeretlen népcsoport él."

Hemzsegnek a hibáktól a történelem tankönyvek

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Alig van korszerű ingatlan idehaza, de az otthonfelújítási program nagy hajtóerő lehet

Az évente megépülő húszezer új lakás nagyon elenyésző szám a négy és fél milliós országos lakásállományhoz képest – mondta az InfoRádióban az MBH Jelzálogbank vezérigazgatója. Nagy Gyula arról is beszélt, hogy az otthonfelújítási programban a nyílászárócsere a legolcsóbb beruházás, a homlokzati és födémszigetelés viszont jelentős kiadásokkal jár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×