eur:
394.9
usd:
367.72
bux:
72094.79
2024. július 1. hétfő Annamária, Tihamér

Kerékpáros paradicsommá válhat Óbuda

A 3. kerületi Önkormányzat és a Magyar Kerékpáros Klub közös tanulmánya révén és pályázati források bevonásával jelentős kerékpáros fejlesztéseket valósulhatnak meg a közeljövőben Óbudán - mondta az InfoRádióban Bús Balázs polgármester.

A 3. kerület a kerékpárosklubbal a főváros által beadandó VEKOP pályázathoz egy komoly tanulmányt készített, amely Óbuda kerékpárosbarát fejlesztéseit tartalmazza – mondta Bús Balázs.

Óbuda polgármestere hozzátette: „két fontos cél fogalmazódik ebben meg, egyrészt az, hogy növeljük a kerékpárral közlekedők arányát a kerületben, a másik pedig, hogy olyan fejlesztéseket hajtsunk végre, amelyek ezt a célt szolgálják.”

A tanulmány először Belső-Óbuda és Újlak területével foglalkozott, és az ezen a területen lévő főbb közlekedési útvonalak, kereszteződések átépítésére is javaslatot tett. Olyan projektelemeket is megfogalmaztak, mint P+R parkolók építése, a kerékpáros közlekedés és a HÉV kapcsolatának elősegítése – hangsúlyozta Bús Balázs.

„A másik problémagóc Óbudán a lakótelepek funkcióiból adódik: kevés a kerékpár tárolására alkalmas hely, ezért olyan tárolóhelyeket kell létrehozni a lakótelepeken, amelyek segítenek a kerékpárosoknak” - jelezte az óbudai polgármester.

Bús Balázs hozzátette, a tanulmány azt is tartalmazza, hogy a BuBi közbringa rendszer minél inkább terjeszkedjen Óbuda felé is, és legyenek kerékpárkölcsönzők, ahol a kerületiek olcsón, napi 200 forintért tudnak kerékpárt kölcsönözni.

„Szervezünk kerékpáros rendezvényeket, évente kétszer van egy Tour de Óbuda nevű esemény, amelyen fokozatosan nő a létszám. Legutóbb négy kerületi vendéglátóhellyel összefogva indítottunk havonta egy ingyen reggelizést kerékpárosoknak. Az látszik, hogy ezeken is egyre többen van, sőt voltak jelzések, hogy Újpestről is átjöttek bringások” - mondta el a 3. kerület polgármestere.

Bús Balázs hangsúlyozta, évekkel ezelőtt húsz kerékpárt vásárolt az önkormányzat, hogy a dolgozóinak adja, később intézményi dolgozók, családsegítők, védőnők is kaptak. A hivatalon belül megteremtették a lehetőséget a zuhanyzásra, átöltözésre is.

„Havonta legfeljebb 8 ezer forintos Erzsébet-utalványra is jogosult, aki kerékpárral jár be dolgozni” - hangsúlyozta Óbuda polgármestere.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Kiss László: gigantikus kataklizmákba enged betekintést a kínai Hold-lelet

Visszatért a Földre a Hold távoli oldaláról gyűjtött ritka kőzetmintákkal a kínai űrszonda. Kiss László csillagász, akadémikus, a HUN-REN Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója szerint a küldetés különlegessége, hogy először érkezett vele olyan holdi kőzetminta, amelyet egy szonda a Hold távoli, Földről nem látható oldalán gyűjtött.

Emmanuel Macron táborát "majdnem sikerült eltörölni" - jelentette ki Marine Le Pen

A Marine Le Pen által fémjelzett jobboldali Nemzeti Tömörülés vezet a francia nemzetgyűlési választások vasárnap tartott első fordulójában a voksok nagyjából 34 százalékával az IFOP, Ipsos, OpinionWay és Elabe közvélemény-kutató cégek exit poll felmérései szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×