eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Elküldte a kabinet az Európai Bizottságnak a konvergenciaprogramot - a nap hírei

Új karosszériaüzemet épít Kecskeméten a Mercedes. Jelentősen nő jövőre az oktatás finanszírozása. közölte a területért felelős államtitkár.

Elküldte a kabinet az Európai Bizottságnak Magyarország 2016-2020-ra vonatkozó konvergenciaprogramját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A szaktárca arról tájékoztatott: a dokumentum átfogó módon mutatja be a következő négy évben várható makrogazdasági folyamatokat. A program kidolgozása a múlt évhez hasonlóan párhuzamosan történt a költségvetési tervezéssel. A kialakult gyakorlatnak megfelelően a nemzeti reformprogramot is elküldte a bizottságnak a kabinet.

Az eddig elért eredmények méltatása mellett az állam gazdasági szerepvállalásának mérséklését sürgeti Magyarországon a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF jelentése megállapítja, hogy a magyar gazdaság a növekedésösztönző politikának, a kedvező külső feltételeknek és az uniós források hatékony felhasználásának köszönhetően lendületesen nőtt az elmúlt években. A gazdaság sérülékenysége csökkent, jórészt a tartósan magas folyó fizetési mérlegtöbbletnek, a devizahitelek forintosításának és a jegybank finanszírozási programjának köszönhetően. Az idén 2,3 százalékos GDP-növekedésre számít a valutaalap.

Új karosszériaüzemet épít Kecskeméten a Mercedes. A 185 milliárd forintos beruházás alapkőletételén jelenlévő külgazdasági és külügyminiszter az InfoRádiónak elmondta: a német autógyártó magyarországi beruházásai ezzel a fejlesztéssel együtt elérik az 500 milliárd forintot. Szijjártó Péter hozzátette: az üzemben már több mint 500 ezer autó készült. A tárcavezető hangsúlyozta: a Mercedes továbbra is négyezer embert foglalkoztat, ugyanakkor a 99 ezer négyzetméter alapterületű új, csúcstechnológiával felszerelt üzem megvalósulásával jelentősen nő majd a magyar beszállítóknál meglévő 10 ezer fős dolgozói létszám.

Biztosan megépül a római-parti védmű - jelentette ki a főpolgármester. Sajtótájékoztatóján Tarlós István közölte: az Országos Vízügyi Főigazgatóság támogatja a part menti nyomvonalat. Hozzátette: a rendezési tervekről a nyáron kapnak tájékoztatást az ott élők. A bírálatokra a főpolgármester úgy reagált: a római-parti védművet már 25 éve meg kellett volna építeni. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere a teljes csillaghegyi-öblözet megvédése mellett célnak nevezte a Római-part üdülőövezeti fenntartását, a rekreációs, szabadidős, idegenforgalmi és sportolási funkciók megőrzését és fejlesztését.

Az állami intézményfenntartó jövőre 103 milliárdos többletet kaphat, a felsőoktatási intézmények 43 milliárdos pluszforrással számolhatnak a költségvetés tervezete szerint - közölte az oktatási államtitkár. Palkovics László elmondta: az idei célelőirányzat 549 milliárd volt, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ költségvetése már az idén is 96 milliárddal magasabb a korábban tervezettnél. Úgy vélte: a vegyes - állami és önkormányzati - működtetés nem jó modell. Jelezte azt is: teljesen új Nemzeti alaptantervet tervez a kormány, ezt felmenő rendszerben, várhatóan 2018 szeptemberétől vezeti be.

Elérhető a családi házak energetikai korszerűsítésének pályázati portálja - közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Az 5 milliárd forintos keretösszegből kizárólag a hagyományos technológiával 1996 előtt épült, egy lakásos, legfeljebb 135 négyzetméter fűtött alapterületű, lakott családi házak energetikai korszerűsítésére adható vissza nem térítendő támogatás. A programra kizárólag a honlapon, ügyfélkapus regisztrációval rendelkező magánszemélyek nyújthatnak be kérelmet július 1-jétől.

Az MNB felügyelőbizottsága szerint jogszerűek voltak a jegybank műtárgyvásárlásai. A testület közölte: a vizsgálati jelentés szerint az Értéktár programban végrehajtott vásárlások megfeleltek az alapelvnek. A felügyelőbizottság nem talált szabálytalanságot a végrehajtásában. A testület azt ajánlja, hogy a jelenleg budapesti közgyűjteményekben látható műtárgyakat időszaki vándorkiállításokkal a vidéken élőknek is mutassák be.

Csaknem 635 millió forintos adózás utáni eredménnyel zárta a tavalyi évet a Libri-Shopline Nyrt. A társaság közgyűlése elfogadta az Igazgatóság beszámolóját, illetve a 2015-ös üzleti jelentést is. Döntés született arról is, hogy a tavalyi eredmény után részvényenként 122 forintos osztalékot fizet a vállalat. Augusztus 31-ével kivezetik a Budapesti Értéktőzsdéről a társaság részvényeit, és zártkörűen működő részvénytársaságként folytatja tevékenységét. A részvényesek arról is döntöttek, hogy Libri-Bookline Zrt.-re változik a cég elnevezése.

Szigorúbb büntetésre számíthatnak az engedély nélküli személyfuvarozók - jelentette be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára. A kormány szerdán elfogadott rendelete több törvény módosítására tesz javaslatot. Az egyik szerint 9 büntetőponttal sújthatják a járművezetőt, ha engedély nélkül végez személyautós szolgáltatást, az ismételt szabálysértés pedig újabb 9 büntetőponttal jár. Ez automatikusan maga után vonja a jogosítvány legalább hat hónapos bevonását. A jogellenes tevékenységhez használt jármű már az első alkalommal is kivonható fél évre a forgalomból. Fónagy János hozzátette: akit ismételten tiltott taxizáson kapnak, annak három évre levehetnék autója rendszámát.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×