eur:
392.88
usd:
363.43
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

A horvát miniszter tárgyalni akar a Mollal!

Fel kell hagyni a döntőbírósági eljárásokkal, és tárgyalni kell a Mollal - mondta Darko Horvat, a legnagyobb kormányzó párt, a HDZ színeiben politizáló kis- és középvállalkozási ügyek minisztere kedden, a Jutarnji List horvát napilapnak adott interjújában.

Darko Horvat az interjúban az INA-Mol-ügy lezárását sürgette, és továbbra is kiállt amellett, hogy fel kell hagyni a döntőbírósági eljárásokkal, helyette tárgyalni kell a Mollal. Kiemelte: az államnak "ököllel az asztalra kell csapnia", és azt kell mondania, hogy ez nem mehet így tovább. A per öt évig és elhúzódhat, és hol lesz akkor az INA - mondta, majd hozzátette: "nem tudom nézni, hogy a Mol tönkreteszi az INA-t, mi pedig ezen egy olyan eljárásban akarunk változtatni, ami ellenünk szól".

Kijelentette: azt sajnálja, hogy partnerekként már korábban nem vizsgálták felül a Mol szerződésben foglalt kötelezettségeit, és nem ragaszkodtak annak tiszteletben tartásához.

"Arról van szó, hogy el kell dönteni, stratégiai partnerek vagyunk vagy sem" - hangsúlyozta. Amennyiben a Mol nem mutat készséget, hogy kompromisszumos megoldást találjon a problémára, megkérdőjeleződik, hogy stratégiai partnernek tekinthető-e - mondta, hozzáfűzve: ebben az esetben pedig újra kell gondolni a partnerséget.

"Amennyiben a Mol nem hajlandó teljesíteni kötelezettségeit, egyszerűen felbontjuk a szerződést" - jelentette ki.

A Mol-INA-vita 2013 végén kezdődött azzal, hogy a Mol nemzetközi választottbírósági eljárást kezdeményezett a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a washingtoni Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), azt állítva, hogy a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint viszont a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések a horvát olajfinomítókba, és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

A két cég körüli vitában egyre több a feszültség a horvát kormánykoalíció két pártja, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és Híd Függetlenek Listája között (Most), az elmúlt néhány hétben számos cikk és kijelentés látott napvilágot.

Bozo Petrov, a Híd elnöke újságíróknak nyilatkozva korábban azt hangoztatta, hogy érdekcsoportok meg akarják dönteni a kormányt, és arra utalt, hogy ez az INA horvát olajipari vállalat miatt van.

A Híd kitart az Mol-INA-ügy döntőbírósági rendezése mellett, ugyanakkor Darko Horvat, aki pártjában az energetikai ügyekért felelős, a horvát közszolgálati televízióban annak a véleményének adott hangot, hogy fel kéne hagyni a választottbírósági eljárásokkal, mert Horvátország álláspontja "bizonytalan talajon áll", és mielőbbi tárgyalásokat sürgetett a Mollal.

A horvát sajtóban ezt úgy tolmácsolták, hogy Horvat enyhébb álláspontot képvisel a Mollal szemben, emiatt a miniszter védekezni kényszerült.

Egyes politikusok egyenesen nemzetárulónak nevezték Ivo Sanader volt kormányfőt és Jozo Petrovicot, a Mol horvátországi tanácsadóját, amiért Londonba utaztak, hogy tanúvallomást tegyenek a horvát kormány által a Mol-INA-ügyben indított nemzetközi döntőbírósági eljárásban. Petrovicot a sajtó Tomislav Karamarko miniszterelnök-helyettessel, a HDZ elnökével is összefüggésbe hozta, a tanácsadó ugyanis Karamarko régi barátja, akitől a Híd felszólítására sem volt hajlandó elhatárolódni.

Olajipari szakemberek szerint Horvátország szempontjából nézve mindenképpen káros, hogy az INA-t egyesek politikai célokra használják fel. Az ügy rendezésébe szerintük a szakmát kell bevonni, nem pedig a politikát.

Ivan Brodi gazdasági elemző a horvát közszolgálati televízióban arról beszélt, hogy a Mol három vállalat tulajdonosa Horvátországban, és nagyon sok adót fizet. Amennyiben a horvát állam nem tud megegyezni a Mollal, az katasztrofális következményekkel járhat a GDP-re - hangsúlyozta.

"Remélem, hogy meg tudnak egyezni a felek, és az idő alatt, amíg nem veszekszünk, az INA elkezd befektetni" - mondta, egyúttal hozzátette, hogy a horvát olajipari vállalat befektetési ereje a GDP egy százaléka évente.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×