eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Össztűz az MNB-alapítványokra

A vs.hu hírportál kiadója, a New Wave Production Kft. szerint a jegybank alapítványaitól kapott pénzt a médiában - jelentőségüköz képest - alulreprezentált témák közszolgálati bemutatására használták fel. Az Együtt - a Korszakváltók Pártja azonban feljelentést tesz a kiadó félmilliárdos támogatása miatt.

A hosszas jogi vitát követően, a Kúria döntése nyomán péntek délután tette nyilvánossá honlapján a Magyar Nemzeti Bank, a jegybankhoz tartozó, közpénzből működtetett Pallas Athéné alapítványok pályázati adatait.

A dokumentumok alapján a vs.hu-t és mára az Origót is kiadó társaság - az eddig nem cáfolt lapértesülések szerint Matolcsy György jegybankelnök unokatestvéréhez, Szemerey Tamáshoz köthető New Wave Kft. - összesen több mint fél milliárd forintnyi támogatást kapott.

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja szombaton közleményben jelentette be, hogy a támogatás nyomán, hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz, emellett a párt felszólította Szemerey Tamást, hogy fizesse vissza a több mint fél milliárd forintot.

A New Wave Production Kft. közleményben reagált, amely szerint a támogatásokat a társaság a "Magyarország 2015" program megvalósítására kapta, amelynek célja az volt, hogy a médiában elhanyagolt, vagy a jelentőségükhöz képest alulreprezentált témákra megfelelő formában hívják fel a közvélemény figyelmét, az ilyen minőségű és mennyiségű közszolgálati tartalom finanszírozása pedig pusztán reklámbevételekből nem lehetséges.

A vs.hu főszerkesztője a Kreatív.hu-nak nyilatkozva úgy látta, hogy a támogatásban nincs semmi szégyellnivaló és kitért arra is, hogy a pályázatokról a szerkesztőség többsége nem tudott. A támogatott projektekről csak az érintett újságírók egy része tudott, közölték szintén a hétvégén a portál szerzői, majd arra kérték kiadójukat, hogy a jövőben kezelje átláthatóbban a támogatásokat.

Emellett azonban más is kiderült a jegybanki alapítványok dokumentumaiból. A hvg.hu írta meg, hogy a szintén Szemerey Tamáshoz köthető BanKonzult Kft-től öt jegybanki alapítvány is megvette havi 750 ezer forintért a "Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek" című jelentést.

Az Index pedig arról írt, hogy többszörösen túlárazva fordíttatták le a Matolcsy Györgyről szóló, korábbi titkárnője által írt Sakk és póker című könyvet ukrán, román, cseh és lengyel nyelvre, ám ezt a kötet kiadója, a Kairosz tagadta, állítva, hogy a szerződés nem csak a fordítást, hanem az idegen nyelvű kötetek lektorálását, kiadását és terjesztését is tartalmazta.

A jegybank Pallas Athéné Domus Animae Alapítványa szombati közleményében visszautasította a vagyon elherdálásáról szóló vádakat és aláhúzta, hogy alapítványi pénz nem tűnt el, sőt a Pallas Athéné alapítványok növelték vagyonukat. Az MSZP-s Tóbiás József hétvégi sajtótájékoztatóján mégis úgy vélte, hogy semmi szükség nem volt a Magyar Nemzeti Bank alapítványaira és meg kellene szüntetni őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 22:10
×
×
×
×