eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

A Fidesz titkos fegyvere a morális pánikgomb

A Fidesz megtalálta a népszerűségvesztés ellenszerét, a menekültkérdésben - mondta Sík Endre a Közvélemény-kutatók konferenciáján. A Tárki vezető elemzője szerint ez egyfajta pánikgombként működik a szavazók megnyeréséhez.

Miért fogja a Fidesz biztosan hozni azt az eredményt a következő választáson is, amit a közvélemény-kutatások szerint most újra hoz – tette fel a kérdést előadásában Sík Endre.

„2014 végén a Fidesz gyorsan elkezdte veszteni a népszerűségét, és ez tartott egészen 2015 első negyedévéig – akkor volt a legmélyebben, azután fokozatosan nyerte vissza ezt a népszerűséget” - ismertette a vezető elemző.

Az elmúlt hónapokban lényegi változás a pártok támogatottságában nem volt – tette hozzá Sík Endre.

„Szerintem hosszú távon az fog bekövetkezni, hogy a Fidesz meg fogja tudni őrizni azt az előnyét, amit eddig megszerzett. Ezt azért fogja tudni megtenni, mert 2015 második negyedévében, amikor a Fideszben lévő szakemberek, választói magatartás-kutatók kitalálták, hogy sürgősen ki kell találni egy olyan témát, amitől a Fidesznek a népszerűségét olcsón és gyorsan vissza lehet nyerni, a menekültek, migránsok, bevándorlók téma tökéletesen működött” - véli a vezető kutató.

A témára rengeteg erőforrást fordított a kormány, ami meg is hozta az eredményt, a Fidesz vissza tudta nyerni a népszerűségét – mondta a Tárki vezető elemzője.

„A jelenlegi helyzetben tudjuk – mert a Tárkiban volt egy kis kutatás –, hogy mindez különösen jól működik akkor, amikor nincsenek menekültek. Amikor voltak menekültek – a 2015-ös év közepén –, akkor ez egy picit kevésbé működött jól. Az idegenellenesség igazán akkor működik jól, ha nincsenek idegenek – fogalmazott.

Ha újabb népszerűség-csökkenést élne meg a kormánypárt, azt most már egyszerűen kivédheti – tette hozzá Sík Endre.

Akkor csak be kell nyomni a morális pánikgombot, és a morális pánikgomb növelése automatikusan, különösebb erőráfordítás nélkül újra fogja hozni azokat a többletszavazatokat, ami szükséges lesz a következő időben ahhoz, hogy az esetlegesen csökkenő népszerűség újra nőni kezdjen” - mondta a Tárki vezető elemzője.

Sík Endre szerint ez garantálja majd azt, hogy a választópolgárok 2018-ban is – ahogyan fogalmazott – egy pártra fognak szavazni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×