eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Összeült a magyar mézkerekasztal

Jelentősen csökkent az import mézek aránya - mondta a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal igazgatója. Pleva György azt követően beszélt erről, hogy a hazai mézágazat szereplői és az ellenőrző szervek kerekasztal megbeszélést tartottak.

„Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület és a Nébih idén tavasszal együttműködési megállapodást kötött, ebbe a párbeszédbe csatlakozott be a Magyar Mézkereskedők és Mézcsomagolók Egyesülete. Ők olyan felvetéscsomaggal érkeztek hozzánk, amelynek kapcsán szükségesnek tartottuk, hogy a magyar mézágazat valamennyi szereplőjének képviselői részt vegyenek a kerekasztal-beszélgetéseken” - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal igazgatója.

Hozzátette: így próbálják meg elfogadtatni azokat az intézkedéseket az Európai Unióval, amelyek Magyarországon lehetővé tették a mézpiac megtisztulását.

„Magyarországon most már csak elvétve fordulhat elő, hogy rossz minőségű, esetleg hamisított harmadik országbeli méz kerül forgalomba. Ez a tendencia már tavaly ősszel elindult, az országos főállatorvos elrendelte valamennyi harmadik országból származó méztétel bejelentését és vizsgálati kötelezettségét, ennek köszönhetően a boltok polcain szinte csak magyarországi előállítású, saját termelésű, jó minőségű méz kapható” - hangsúlyozta a Nébih igazgatója.

Pleva György elmondta, hogy a Nébih továbbra is folytatja az ellenőrzés-sorozatot, tehát minden harmadik országból származó méztételt be kell jelenteni, ennek eredményeként Kínából már nem is érkezik több méz Magyarország területére.

„Annak lehetőségét vizsgáltuk meg főként a kerekasztal-megbeszélésen, hogyan tudnánk az Európai Uniót meggyőzni arról, hogy Európa határain hasonló intézkedéseket vezessen be és kiterjesszék a bejelentési kötelezettséget, illetve a vizsgálatok gyakoriságát” - mondta Pleva György, a Nemzeti Élelmiszerlánc Biztonsági Hivatal igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 29. 00:30
×
×
×
×