eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél

Mindszenty Józsefet 70 éve iktatták be esztergomi érseki tisztségébe

Hetven éve, 1945. október 7-én iktatták be esztergomi érseki tisztségébe Mindszenty Józsefet, az utolsó magyarországi hercegprímást.

A magyar katolikus egyház új vezetője - aki beiktatásakor ötvenhárom éves volt - Pehm József néven született 1892. március 29-én a Vas vármegyei Csehimindszenten, földműves családban. Nevét 1941-ben magyarosította. 1915. június 12-én szentelték pappá, ezután a Vas vármegyei Felsőpatyon volt káplán, majd a zalaegerszegi gimnázium hittantanára lett, az 1918-19-es forradalmak idején ellenzéki magatartása miatt internálták. 1919-től Zalaegerszeg plébánosa volt, 1924-ben címzetes pornói apát lett, 1937-ben XI. Pius pápai prelátussá nevezte ki.

A harmincas években szembeszállt Gömbös Gyula miniszterelnök diktatórikus törekvéseivel és a nyilaskeresztes mozgalommal is. XII. Pius pápa 1944-ben veszprémi püspöknek nevezte ki, az év nyarán tiltakozott a zsidóüldözés ellen. Novemberben a nyilasok letartóztatták, Sopronkőhidán is raboskodott, csak a szovjet csapatok bevonulásakor szabadult.

XII. Pius pápa 1945 szeptemberében nevezte ki a márciusban elhunyt Serédi Jusztinián utódaként esztergomi érsekké, hercegprímássá. Tisztségébe október 7-én iktatták be, a pápától 1946 februárjában bíborosi címet kapott.

Mindszenty személyében elveihez ragaszkodó, minden diktatúrát gyűlölő, megalkuvásra képtelen vezető került a magyar katolikus egyház élére. A nem egyházi, hanem politikai címet és rangot jelentő hercegprímásként igényt tartott a közéleti szerepvállalásra. Ellenezte a földosztást, a nemzeti bizottságok működését, a kommunisták vezette politikai rendőrség tevékenységét, a németek kitelepítését, a katolikus sajtó korlátozását, tiltakozott a köztársasági államforma bevezetése, a hitoktatás fokozatos felszámolása, az egyházi iskolák és a katolikus intézmények államosítása ellen.

Fokozatosan az antikommunista politika vezéralakja lett, ezért a teljhatalomra törekvő kommunista párt, élén Rákosi Mátyással gondosan készült a leszámolásra Mindszentyvel. Az "egyházi reakciót" megtestesítő főpap ellen durva kampányt indítottak, majd 1948. december 26-án hűtlenség, a köztársaság megdöntésére irányuló bűncselekmény, kémkedés és valutaüzérkedés vádjával letartóztatták. Az államvédelmi hatóság hírhedt székházában, az Andrássy út 60-ban heteken keresztül kínozták, majd 1949. február 8-án a budapesti Népbíróság életfogytiglani börtönre ítélte. A népügyész halálbüntetésért fellebbezett, de a július 6-ai másodfokú tárgyaláson a nemzetközi felháborodás hatására az elsőfokú ítéletet hagyták helyben. A döntéssel a magyar katolikus egyház vezető nélkül maradt. Az érsek büntetését 1955-ben egészségi okokból felfüggesztették, ezután a Baranya megyei Püspökszentlászlón, majd a Nógrád megyei Felsőpetényben tartották házi őrizetben.

Az 1956-os forradalom kitörése után egy héttel, október 30-án este Felsőpetényből szabadították ki a Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy vezette rétsági páncélosok. A Nagy Imre-kormány által rehabilitált főpap nem Esztergomban, hanem a budai prímási palotában rendezkedett be. November 3-án este elhangzott rádiószózatában kifejtette: "Demokratikus vívmányokat fejlesztő, szociális érdekektől helyesen és igazságosan korlátolt magántulajdon alapján álló, kizárólag kultúrnacionalista elemű nemzet és ország akarunk lenni". Az eseményeket szabadságharcnak minősítve felhívott a munka felvételére, helyeselte a semlegességet, elítélte a magánbosszút, és állást foglalt az egyház szabad működésének biztosítása mellett.

A másnapi szovjet intervenció elől az Egyesült Államok nagykövetségére menekült, ahol tizenöt éven át volt "félfogságban". Hosszú belső emigrációjának a megváltozott világpolitika és a Vatikán ezzel együtt változó keleti politikája vetett véget. A Szentszék, Washington és a magyar kormány megegyezése nyomán 1971. szeptember 28-án Rómába utazhatott, október 23-án Bécsbe, az esztergomi érsek egyházi joghatósága alá tartozó Pázmáneumba költözött, ahonnan a külföldön élő magyarok lelki gondozását végezte. Elutasította VI. Pál pápa egyházpolitikai megfontolásból fakadó kérését, hogy mondjon le az esztergomi érseki tisztségről, a Szentatya ezután, 1974. február 5-én nyilvánosságra hozott döntésével üresnek nyilvánította az esztergomi érseki széket, Mindszentyt pedig nyugállományba helyezte. A döntést Mindszenty József tudomásul vette, de nyilvánosan bírálta a Vatikán kompromisszumot kereső politikáját. 1975. május 6-án hunyt el a bécsi Irgalmasok kórházában.

A rendszerváltozás után, 1990. március 14-én az Országgyűlés az 1945. január 1. és 1963. április 4. közötti törvénysértő ítéletek semmissé nyilvánításáról szóló törvénnyel Mindszentyt is koncepciós per áldozatának nyilvánította és rehabilitálta. A politikai aktust egészítette ki a Fővárosi Bíróság 1990. május 18-ai igazolása, mely szerint a Mindszenty József elleni népbírósági ítéleteket semmisnek kell tekinteni. 2012 márciusában a Legfőbb Ügyészség ugyancsak kinyilvánította teljes körű jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálását, az eljárást Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek kezdeményezte.

Mindszenty József Mariazellből hazahozott hamvait 1991. május 4-én helyezték végső nyugalomra az esztergomi bazilika prímási sírkápolnájában. 1994. március 19-én megkezdődött az egyházi eljárás boldoggá avatása érdekében.

Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×