eur:
393.65
usd:
364.56
bux:
71901.44
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Meszerics: Rántottából nem lehet újra tojást csinálni

A tagállami válaszok helyett egységes uniós megoldást kellene kidolgozni az illegális határátlépők ügyében - mondta az LMP európai parlamenti képviselője az InfoRádió Aréna című műsorában. Meszerics Tamás a görög válság kapcsán az unió esetleges széteséséről úgy vélekedett: nem történhet olyan visszalépés, hogy a szuverén tagállamok majd visszaosztják egymás között saját szuverenitásuk korábbi elemeit, de egy lazább unió elképzelhető.

A menekültügy elsősorban az Európai Tanács hatásköre, nem az Európai Parlamenté, ám európai szintű választ kellene adni a migrációs hullámra - hangsúlyozta az LMP európai parlamenti képviselője.

"Ha erre nincsen egy európai, valamilyen szolidaritás-alapú megoldás, akkor mindenki azzal küszködik, ami nála éppen partot ér. Úgyhogy én megmondom őszintén: nem értem azokat - többek között a magyar miniszterelnököt sem -, akik azt mondják, hogy a menekült-kérdést egyszerűen nemzetállami hatáskörben kell tartani, ez lehet, csak abból pont Magyarország jön ki rosszul, meg a frontországok jönnek ki rosszul" - fogalmazott a képviselő.

Meszerics Tamás úgy vélte, hogy az Európai Parlamentben valószínűleg könnyebb lenne közös álláspontot kialakítani a bevándorlók és menekültek ügyében, mint az Európai Tanácsban.

"Viszont ez önmagában még mindig nem fogja feltétlenül kezelni azt a kérdést, hogy mennyire lesz előnyös-hátrányos egyes tagállamoknak. Tehát a végén mindig ott lesz a tanács, ahol az egyes tagállamok fogják bejelenteni: nem, ez így nekünk nem elég jó" - mutatott rá.

Az Európai Tanácson belül viszont már egészen más eszközökkel érvényesítik érdekeiket az állam- és kormányfők, mint az Európai Parlament képviselői - tette hozzá Meszerics Tamás.

Nem csak Görögországot destabilizálja, ha nem rendeződik a válság - jelentette ki az LMP európai parlamenti képviselője.

Ha a görög válság nem rendeződik, esetleg Görögországnak ki is kell lépnie az eurózónából, az várhatóan a térségre is negatív hatással lesz, például a Macedónia elnevezése nyomán kialakult, több évtizedes görög-macedón névvita miatt - mondta az LMP európai parlamenti képviselője.

"Macedónia nevének ügyében nem fog gesztust tenni Görögország, innentől kezdve ez blokkolni fogja Macedónia uniós felvételét az utolsó utáni pillanatig. Ez jelentős politikai válságot generál más most is Macedóniában és ez csak súlyosbodni fog és tovább terjedhet a Balkánra" - mutatott rá. 

Arra a kérdésre, hogy a görög válság és az amellett kialakult, más az uniót feszítő problémák nyomán széteshet-e az Európai Unió, Meszerics Tamás a következőket mondta:

"Rántottából nem lehet újra tojást csinálni. Tehát az a fajta visszalépés nincsen, hogy a szuverén tagállamok majd újra visszaosztják egymás között saját szuverenitásuk korábbi elemeit, amelyeket delegáltak közösen az uniónak és majd kiveszi mindenki a sajátját, ez így nem fog menni. Az lehetséges, hogy egy lazább unió irányába mozdul el a dolog" - vélekedett a képviselő.

Arra viszont Meszerics Tamás nem látott esélyt, hogy visszatérjen a nemzetállamok Európája, legfeljebb "egy nagy kataklizma után".

Hanganyag: Hlavay Richárd, Sigmond Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×