eur:
401.2
usd:
365.74
bux:
73455.31
2024. október 4. péntek Ferenc

A kutató szerint lehetne jobb is a titoktörvény tervezete

Az államtitkot kiszivárogtató hivatalnokok és az ezeket nyilvánosságra hozó civil szervezetek és újságírók nagyobb védelmét rögzítené a készülő titoktörvényben a Közép-Európai Egyetem és a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet. Szerintük a bíróságnak kell eldöntenie, hogy az állami szervezet jogosan titkosított-e dokumentumokat.

Jogvédő szervezetek szerint az eredeti tervezetnél jobb, de még mindig számos ponton módosítani kell a készülő titoktörvényt.

A Közép-Európai Egyetem Médiaközpontjának szólásszabadságjog-kutatója szerint nagy előrelépés, hogy a jogszabály leszögezi: egy adat csak akkor titkosítható, ha a titkosításhoz fűződő érdek erősebb a nyilvánossághoz fűződő érdeknél, és ezt a bíróságnak kell meghatároznia.

Molnár Péter szerint fontos, hogy a titok kiszivárogtatója ne legyen büntethető, és ne lehessen indokolatlanul hosszú időre titkosítani adatokat.

Az egyetemi kutató azt mondta, hogy az államtitkok kezelésének a szellemiségén kell változtatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×