eur:
401.2
usd:
365.74
bux:
73455.31
2024. október 4. péntek Ferenc

Vasutassztrájk: még szerda reggel sem hagyják abba

Folytatódott a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) által határozatlan időre meghirdetett sztrájk kedden, a MÁV a szakszervezeti követeléseket továbbra sem tartja megalapozottnak sem jogilag, sem gazdaságilag.

A vasutasok kedden 24 óráig biztosan nem hagyják abba a sztrájkot, de még szerdán reggel is lehet munkabeszüntetés - mondta Gaskó István, a VDSZSZ elnöke kedden. A sztrájkbizottság legközelebb szerdán ülésezik, dönt a munkabeszüntetés további folytatásáról.

Kedden délig az 1.450 személyszállító vonatból 347, a kijelölt vonatok mintegy 24 százaléka, és 121 teherszállító vonat közlekedett. A MÁV-Start Zrt-nél az 1.838 vezényelt dolgozó (jegyvizsgálók, kocsivizsgálók) közül 466 fő, 25 százalék sztrájkol.

A MÁV Zrt. Pályavasútnál, ahol a forgalom-irányítók dolgoznak a nappali műszakban a 2.819 munkavállalóból 213-an (7,8 százalék) sztrájkolnak, 91,73 százalékuk azonban nem, ez az arány hétfőn még alacsonyabb, 85 százalék körül volt. A MÁV csoport napi vesztesége 600 millió forint körül alakul.

Zsoldos Marianna, a MÁV Zrt. humánerőforrás igazgatója, a munkáltató tárgyaló delegációjának vezetője hangsúlyozta, hogy a szakszervezeti követelés kifizetésnek nincs meg a forrása, amit vagy az utazó közönségtől, vagy az állami költségvetésből kellene megkérni.

A Vasutasok Szakszervezete (VSZ) a munkavállalókkal szolidáris, de a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) vezetőivel nem - mondta Simon Dezső, a VSZ elnöke. A VSZ számára a privatizált, kiszervezett volt MÁV cégeknél a munkahelyek és a szerzett jogok megőrzésére fontosabb, mint a plusz 10 százalékos bérfejlesztés, és a MÁV Cargo privatizációjából származó részesedés, ezért a VSZ nem vesz részt a sztrájkban, és ezt javasolja tagjainak is, így tagjaik túlnyomó többsége nem vesz részt a VDSZSZ sztrájkjában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: az MNB is léphet, ha nagyon gyengül a forint

Továbbra is 401 felett jár a forint az euróval szemben. Bár péntek reggel a hazai fizetőeszköz valamelyest erősödött, de egyelőre úgy tűnik, nem tud a 400-as szint alá kerülni. A forintgyengülés okairól és következményeiről az MBH elemzési centrumának igazgatóját kérdeztük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.04. péntek, 18:00
Dezső Tamás
a Migrációkutató Intézet főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×